Παράταση στη λειτουργία τους πήραν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εξασφαλίστηκαν

Παράταση στη λειτουργία τους πήραν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εξασφαλίστηκαν, προσωρινά έστω, οι τουλάχιστον 1000 θέσεις εργασίας, μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, για την χρηματοδότηση και παραλαβή τριών πυραυλακάτων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ανάλογη ρύθμιση προωθείται και για τα υποβρύχια που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η νέα συμφωνία πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση της σύμβασης για

να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να πάρει τις πυραυλακάτους που έχει παραγγείλει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Και είναι απαραίτητες για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας της χώρας στη θάλασσα και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να λειτουργεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και να συνεχίσουν να υπάρχουν οι θέσεις απασχόλησης εκεί, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για χίλιους σχεδόν εργαζομένους.», επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος . Επίσης ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι: «Επιτρέψτε μου να τονίσω ακόμη ότι με αυτή τη συμφωνία επιτυγχάνεται:

Πρώτον, δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και λειτουργούν άμεσα.

Δεύτερον, οι 1.000 εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, δεν χάνουν τη δουλειά τους.

Οι πυραυλάκατοι, αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχίζουν να παραδίδονται με νέο πρόγραμμα. Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία με πρώτο την πυραυλάκατο Ρίτσο.

Τέταρτο, δεν υπάρχει αύξηση τιμήματος παρά αυτά που ζητάει η εργοδοσία.

Πέμπτον, υπογράφηκε συμφωνία πλαίσιο για πληρωμή των εργαζομένων, παράδοση των πυραυλακάτων με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και εργασιών.

Έκτον, θα υπογραφεί σύντομα και τροποποίηση της σύμβασης χωρίς αύξηση τιμήματος η οποία βεβαίως τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή».

Σύγχρονο οπλικό σύστημα οι πυραυλάκατοι Super Vita

Κάθε σκάφος εξοπλίζεται με πυραύλους επιφανείας Exocet ITL 70A MM40 Block II που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 70 χιλιόμετρα. Οι δύο εκτοξευτές έχουν τοποθετηθεί στην πλώρη και την πρύμνη του πλοίου, ενώ η αντιαεροπορική προστασία εξασφαλίζεται με συστήματα RAM (Rolling Airframe Missile) που παρέχονται από την εταιρεία RAMSYS. Πρόκειται για τα συστήματα GMWS Mk 31 που χρησιμοποιούν τους πυραύλους RIM-116A Block I με διπλό σύστημα ανίχνευσης μέσω ραντάρ και υπερύθρων, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 10 χιλιόμετρα. Το κυρίως πυροβόλο είναι το Otobreda Super Rapid 76mm της Alenia, ικανό για εκτέλεση 85 βολών/λεπτό σε απόσταση 16 χιλιομέτρων. Δύο πυροβόλα Otobreda 30mm της ίδιας εταιρείας συμπληρώνουν τον οπλισμό των σκαφών, ενώ το σύστημα αντιμέτρων Argo Systems AR900 και ο εκτοξευτής “δολωμάτων” (decoy launcher) Sippican SRBOC προσφέρουν την απαραίτητη προστασία.

Του Χρήστου Καπούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα