Παραιτηθηκε ο αντιπροεδρος της Αιγύπτου

Ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούτ Μέκι ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτησή του την στιγμή που συνέχιζαν οι πολίτες να ψηφίζουν στην 2η εκλογική αναμέτρηση του δημοψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο Συνταγματικό σχέδιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρει πως συνειδητοποίησε οτι«πολιτικό έργο δεν συνάδει με την επαγγελματική του κατάρτιση, αυτή του δικαστή».

Επισης αναφέρει οτι σκόπευε

να παραιτηθεί από την 7η Νοεμβρίου αλλά λόγω των σημαντικών εξελίξεων, όπως είναι η επίθεση από το ισραήλ στην γάζα, ενω στην συνέχεια η απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μορσί να διευρύνει τις εξουσίες του και στην συνέχεια αποσύρθηκε, αλλά πυροδότησε εκ νέου μια βαθιά πολιτική κρίση.

Πριν διοριστεί αντιπρόεδρος τον Αύγουστο, ο Μέκι ήταν δικαστικός που έχαιρε σεβασμού. Γεννημένος το 1954 στην Αλεξάνδρεια, υπήρξε μόλις ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν αντιπρόεδρος του Ανουάρ αλ Σαντάτ όταν ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 1981, δεν είχε διορίσει κανέναν στο αξίωμα αυτό παρά μόνο μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης του 2011, όταν διόρισε στη θέση αυτήν τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Όμαρ Σουλεϊμάν.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος που τίθεται σε ψηφοφορία δεν αναφέρεται στα καθήκοντα του αντιπροέδρου.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι παραιτήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Φαρούκ αλ Οκάντα και πως πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο στενός συνεργάτης του Χισάμ Ράμεζ.

Την πληροφορία αυτή διέψευσε ωστόσο η κυβέρνηση. «Δεν είναι αληθές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε επικοινωνία του με το Reuters και συμπλήρωσε: «Το διαψεύδω επίσημα». Την κυβερνητική διάψευση αναμετέδωσε και η δημόσια τηλεόραση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα