Παπούλιας: Βαρύ το κόστος της μείωσης του ελλείμματος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον ομόλογό του της Ιταλίας Giorgio Napolitano. Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η «ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της» και πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

«Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχουν βέβαια τις εγγενείς ιδιαιτερότητές τους, αλλά η βασική αιτία της κρίσης είναι συστημική. Απόδειξη ότι επηρεάζει και χώρες χωρίς δημοσιονομικό πρόβλημα. Η

πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, αμβλύνει, δεν λύνει το ζήτημα. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Απαιτεί να ξανασυζητήσουμε την ίδια την αρχιτεκτονική της, το πώς θα υπερβούμε το γεγονός ότι υπάρχει νομισματική ένωση, χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε δε, ότι «Η Ελλάδα επιχειρεί μια βίαια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ανεργία προσεγγίζει το απαράδεκτο ποσοστό του 25%, ενώ η ανεργία στους νέους κινείται στο εφιαλτικό 54%. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Είναι ζωτική ανάγκη η απολύτως αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα