Παιδιά ενός κατώτερου θεού, οι γόνοι των ανασφαλίστων

Επιμέλεια: Σοφία Νέτα

Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα είχε να αναδείξει ένα από το πιο σύγχρονα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς και υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε βασικούς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων.
Σήμερα υπολογίζεται ότι το 37% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι, ενώ από τα 110.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο το 23% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.
Ο αριθμός

δόσεων που διατέθηκε για εμβολιασμούς παιδιών το 2012 ήταν 20% χαμηλότερος σε σχέση με το 2011, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση κατά 5,5% στον εμβολιασμό βρεφών έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου (MenC) τις αντίστοιχες περιόδους – γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της σοβαρότητας της νόσου αυτής.
Παρότι τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά και η ιατρική κοινότητα έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την επανεμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, ακόμη και σήμερα το αρμόδιο υπουργείο και οι φορείς δεν έχουν καθορίσει ένα θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο να μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά των ανασφάλιστων πολιτών. Τις συνέπειες φυσικά επωμίζονται, για μία ακόμη φορά, ασθενείς και πολίτες.
Για ένα ευρωπαϊκό κράτος με ένα από τα πιο σύγχρονα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών που στηρίζεται στη βάση ότι κάθε Ελληνας πολίτης πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση στον εμβολιασμό –τόσο για τα κλινικά οφέλη όσο και για την εξοικονόμηση που αποφέρει η πρόληψη στο σύστημα υγείας–, το υπουργείο Υγείας και κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει τουλάχιστον να θέσει ένα πλαίσιο που η βάση αυτή να εφαρμόζεται και έμπρακτα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Δυνατή η αποκατάσταση ομιλίας, άρθρωσης και φωνής

Η 11η Μαΐου θεσπίστηκε από τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ως η Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας και εορτάζεται φέτος για πρώτη φορά με ημερίδες ενημέρωσης στην Αθήνα και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Κτήριο «Δεξαμενές Καθαρισμού», με ομιλίες ενημέρωσης από τις 18:00 έως τις 20:00 από εξειδικευμένους επιστήμονες. Στον ίδιο χώρο, θα λειτουργήσει Ημερήσιος Συμβουλευτικός Σταθμός για δωρεάν προσωπικές συναντήσεις του κοινού με τους λογοθεραπευτές από τις 10:00 το πρωί έως και τις 20:00 το απόγευμα κατόπιν ραντεβού.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν στους λογοθεραπευτές ερωτήματα και προβληματισμούς πάνω σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας των παιδιών και επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικότητα, αυτοεκτίμηση κ.λπ.), όσο και για θέματα που αφορούν σε προβλήματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης σε ενήλικες.
Δράσεις ενημέρωσης Την ίδια ημέρα, ο ΣΕΛΛΕ διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης του κοινού και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα: Αθήνα, Αχαρναί (Μενίδι), Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο (Κρήτης), Λάρισα, Καβάλα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα, Βάρδα (Ηλείας), Λαμία, Σύρο, Ξυλόκαστρο. Στόχος του ΣΕΛΛΕ με αυτή την πρωτοβουλία είναι η ενημέρωση του κοινού για το τι είναι η λογοθεραπεία και πώς η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει διαταραχές επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής, μάσησης ή/και κατάποσης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι διαταραχές άρθρωσης/φωνολογίας, διαταραχές ρυθμού ομιλίας (τραυλισμός), ειδική γλωσσική διαταραχή, διαταραχές επικοινωνίας εξαιτίας διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, βαρηκοΐα – κώφωση, μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία κ.ά.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Αγωγή με βιωματική μάθηση

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, η οποία καταδεικνύει ότι το πρόγραμμα Βιωματικής Μάθησης για τη Στοματική Υγεία είχε απτά αποτελέσματα στη στάση, στη συμπεριφορά, αλλά και στη στοματική υγεία των παιδιών 9 και 12 ετών, ύστερα από 6 και 18 μήνες, από την εφαρμογή του. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκαν παιδιά από σχολεία της Αθήνας και της Χίου, για τη διάκρισή τους στον διαγωνισμό Αφίσας, με τίτλο «Λαμπερά Χαμόγελα, Φωτεινό Μέλλον», στον οποίο συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους περισσότερα από 400 παιδιά από όλη την Ελλάδα.
Και οι δυο αυτές δράσεις είναι μέρος του Προγράμματος για την Προαγωγή και την Καταγραφή της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, που πραγματοποιεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη της Colgate. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που υλοποιείται από το 2001, έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα 340.000 παιδιά σε όλη τη χώρα στο σωστό βούρτσισμα και στις συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής.
Από το 2010 διδάσκεται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια η αγωγή στοματικής υγείας, με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης και μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά συνεργάζεται ο εκπαιδευτικός με τον οδοντίατρο. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 2.000 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 39.000 μαθητές.

GREEK EXPORTS AWARDS: 1ο βραβείο Βιομηχανίας στην Pharmathen

Το πρώτο βραβείο Βιομηχανίας έλαβε η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen στο πλαίσιο της διοργάνωσης Greek Exports Awards. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που τέλεσε υπό την αιγίδα 26 φορέων – μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης&Τροφίμων, και, Τουρισμού, το Εμπορικό&Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς και πολυάριθμα Εμπορικά Επιμελητήρια ξένων χωρών. Η Pharmathen, με τη βράβευση αυτήν, διακρίνεται ως η Νο1 Ελληνική Βιομηχανία με βάση την εξαγωγική της δραστηριότητα. Το βραβείο απένειμε στον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Βασίλειο Κάτσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κος Τ. Λιάσκος, ο οποίος εκπροσώπησε στην εκδήλωση την υπουργό Τουρισμού, κα Ολγα Κεφαλογιάννη.

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Αισιοδοξία για την αντιμετώπισή της

Επιστημονικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αποδεικνύουν ότι η χορήγηση μονοθεραπείας με τοσιλιζουμάμπη υπερέχει έναντι της μονοθεραπείας με ανταλιμουμάμπη τόσο στον έλεγχο των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου σε ενήλικους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Η μελέτη ADACTA έδειξε ξεκάθαρα ότι η μονοθεραπεία με τοσιλιζουμάμπη οδηγεί σε κλινικά σημαντική βελτίωση στην ενεργότητα της νόσου συγκρινόμενη με την ανταλιμουμάμπη» σημείωσε ο καθηγητής Cem Gabay, επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Γενεύης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ: Νέα μέθοδος αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας

Μια νέα, απλή, ασφαλής και ανώδυνη για τις ασθενείς μέθοδος αυξάνει την προϋπάρχουσα πιθανότητα που έχει ένα ζευγάρι να επιτύχει κύηση έως και κατά 80%. Η πρωτοποριακή μέθοδος προετοιμασίας του ενδομητρίου για να μπορέσει να εμφυτευθεί το έμβρυο, η οποία εφαρμόζεται από τον Γεώργιο Ε. Ξυδιά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο και υπεύθυνο στη μονάδας Eξωσωματικής Γονιμοποίησης MEDIMALL, αφορά όλα τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με οποιαδήποτε μέθοδο.
Για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κανενός είδους αναισθησία και γίνεται περίπου όπως το τεστ Παπανικολάου: Με ένα πολύ λεπτό, μαλακό και εύκαμπτο καθετήρα, όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται στην εμβρυομεταφορά γίνεται έγχυση 0,3 ml διαλύματος γλυκοπρωτεϊνών στην ενδομητρική κοιλότητα. Οι γλυκοπρωτεΐνες είναι ουσίες που φυσιολογικά παράγονται από τα ενδομητρικά κύτταρα στη διάρκεια του παραθύρου εμφύτευσης. Μέχρι σήμερα, έχουν ακολουθήσει τη μέθοδο περίπου 100 ζευγάρια (κυρίως μετά από αποτυχημένες προσπάθειες) με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας η μέθοδος επαναλαμβάνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το ζευγάρι.

ROCHE HELLAS: Διαθέτει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

Η Roche Hellas αναδείχθηκε από τους εργαζόμενους μεταξύ των επιχειρήσεων με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη λίστα Best Workplaces Hellas 2013. Κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες υγείας και την τέταρτη θέση στην κατηγορία των εταιρειών που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους.
«Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς, διότι αποτελεί ουσιαστικά την επιβράβευση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της εταιρείας μας από τους ίδιους τους εργαζόμενούς της. Οι άνθρωποι της Roche Hellas, πέρα από το πλήθος και το εύρος των διαφόρων παροχών, εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι αισθάνονται την εταιρεία δίπλα τους επαγγελματικά και προσωπικά», δήλωσε η κα Κική Τσιάμη, διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων της Roche Hellas. «Η ανοιχτή επικοινωνία και η συνεχής ενημέρωση για τις επιτυχίες αλλά και για τις δυσκολίες, ο σεβασμός στην εργασία και στη μοναδικότητα του καθενός και η προτροπή για πρωτοβουλίες και συμμετοχή σε εταιρικά projects και ομάδες εργασίας, ανεξάρτητα από το ποια θέση έχουν, τους κάνει να αισθάνονται σημαντικοί. Τους δίνει τη δυνατότητα να βάλουν τη δική τους μοναδική σφραγίδα, αλλά και να έχουν ευκαιρίες προβολής και αναγνώρισης του έργου τους. Και όλα αυτά σ’ ένα κλίμα συντροφικότητας, υγιούς άμιλλας και αρμονικής συνεργασίας με την ομάδα, που μας χαρακτηρίζει».

Αξιοκρατία
Παράλληλα, διαρκής δέσμευση της εταιρείας παραμένει το να προσφέρει στους εργαζομένους της ένα αξιοκρατικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους, καθώς και συνεχείς ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης.
Η Roche Hellas, επίσης, θεσμοθέτησε φέτος για πρώτη φορά ένα ετήσιο πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης για δέκα νέους πτυχιούχους το Roche Management Trainee Program, δίνοντας τη δυνατότητα στη νέα γενιά, που αυτήν τη στιγμή μαστίζεται από την ανεργία, να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία. «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανοίγουμε τις πόρτες ενός μεγάλου σχολείου και προσκαλούμε τους νέους να έρθουν μαζί μας για να αποκτήσουν πρακτική γνώση και εμπειρία σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αποτελεί αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Τσιάμη. Η λίστα με τις επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2013 συντάχθηκε από το Great Place to Work® Institute Hellas με την ακαδημαϊκή συνεργασία του ALBA Graduate Business School.

Keywords
παιδια, ελλαδα, μαΐου, αθηνα, πατρα, ιωαννινα, ηρακλειο, κρητη, λαρισα, καβαλα, κατερινη, κερκυρα, αλεξανδρουπολη, ξανθη, λαμια, υγεια, σχολεια, greek, εταιρεία, pharmathen, κος, ολγα, αρθριτιδα, cem, εξωσωματικη, νέα, τεστ, hellas, συμμετοχή, συγκεκριμένο, alba, business, school, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, πανελληνιες 2012, μειωση μισθων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, αποτελεσματα, λογοθεραπεια, γνωση, δυσλεξια, δωρεαν, εργασια, ηγουμενιτσα, ιατρικη, ξυλοκαστρο, πλαισιο, προγραμμα, τεστ, υγεια, αγωγη, αρθριτιδα, αισιοδοξια, ανεργια, ανησυχητικο, αχαρναι, γεγονος, γινεται, γονιμοποιηση, δυνατοτητα, δικη, εγχυση, εμβρυο, ενημερωση, εξωσωματικη γονιμοποιηση, εξωσωματικη, επικοινωνια, εταιρεία, ετων, ζευγαρια, ζωης, ιδια, ιδιο, κυηση, κικη, κλιμα, κωφωση, κος, μαΐου, μηνες, μειωση, νεα γενια, ξυδια, ομαδα, οδοντιατρικη, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ουσιαστικα, ουσιες, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτες, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ραντεβου, σεβασμος, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σοφια, συρο, σφραγιδα, σχολειο, τι ειναι, υπουργειο υγειας, φυσικα, φορα, alba, business, cem, δημοτικα, εφαρμογη, εμφαση, greek, hellas, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, μεθοδος, ομαδες, pharmathen, school, σωστο, θεματα, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα