”Πάγωσε” ο τουρισμός των Χριστουγέννων

Ρεπορτάζ : Γιώργος Ανδρής
(από την Ημερησία)
Οι ξενοδόχοι των δημοφιλών τουριστικών περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από τη μία μεριά οι κρατήσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, ενώ από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του…
πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη!
Ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου με στόχο να δελεάσουν όσους περισσότερους επισκέπτες κατά την περίοδο των εορτών ή ενδιάμεσα έχουν προβεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών,

με τιμές που παραπέμπουν σε εκείνες που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια…
Επίσης ένα νέο δεδομένο στην αγορά αποτελεί το γεγονός πως στις προκρατήσεις πλέον δεν υπάρχουν ατομικοί πελάτες αλλά τουριστικά πρακτορεία, καθώς το κόστος μετάβασης, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι ίσο με το κόστος διαμονής και διατροφής.

Πάντως οι ξενοδόχοι σε όλες τις ορεινές τουριστικές περιοχές ευελπιστούν στην αλλαγή του καιρού, όπως επίσης και στους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, ώστε να αυξηθούν οι διανυκτερεύσεις και να μειωθούν οι ζημιές τους.
Ευρυτανία
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Παναγιώτης Μαντζούκας μιλώντας στην «ΗτΣ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή κυρίως από πρακτορεία, καθώς οι μεμονωμένοι πελάτες δεν υπάρχουν πια. Άλλωστε είναι γνωστό πλέον πως οι μεμονωμένοι πελάτες έχουν στραφεί στα τουριστικά πρακτορεία μεταβαίνοντας στον προορισμό τους με λεωφορείο, για να μειώσουν το κόστος μετάβασης, το οποίο πλέον ισούται με εκείνο της διαμονής μαζί με τη διατροφή! Ωστόσο ακόμη και τα πρακτορεία που έχουν πραγματοποιήσει προκρατήσεις δεν είναι σε θέση να μας πουν με βεβαιότητα πόσοι θα είναι τελικά οι επισκέπτες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα αυτή τη στιγμή στον αέρα!». Ο κ. Μαντζούκας, παράλληλα, τονίζει πως τα 3 τελευταία χρόνια η αγορά είναι πτωτική κατά 20% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες απώλειες των τριών τελευταίων ετών να κυμαίνεται στο 60%.

Επίσης η υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και η έλλειψη χιονιού από την μία μεριά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ από την άλλη αποτελεί «σωτηρία» για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν, καθώς μειώνουν το υπέρογκο κόστος που δημιουργεί η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης.
Πάντως όσοι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αλλάξουν τους καυστήρες θέρμανσης με άλλους που καταναλώνουν φθηνότερα καύσιμα έχουν οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ανοίγοντας μόνο τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, αρκετά ξενοδοχεία έχουν αλλάξει χέρια, ενώ τα «λουκέτα» στην περιοχή είναι περιορισμένα εξαιτίας της οικογενειακής φύσης των επιχειρήσεων, τονίζει ο κ. Μαντζούκας.

Οσον αφορά στις τιμές οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν πραγματικά προβεί σε ένα μπαράζ προσφορών και οι τιμές για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από μόλις 35 ευρώ!
Ιωάννινα
Η κατά

Keywords
Τυχαία Θέματα