Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Φοροδιαφυγής

Η απόφαση έχει ληφθεί σε επίπεδο ηγετών των G8 από τις 8 πιο αναπτυγμένες οικονομικά περιοχές του πλανήτη. Την υλοποίηση της απόφασης έχουν αναλάβει οι υπουργοί οικονομικών των G20 για να εφαρμοστεί στις 20 πιο ισχυρές χώρες που μπορούν να επιβάλλουν τους κανόνες τους στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο πλανήτης συνεργάζεται για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στην ιστορία του καπιταλισμού. Το αφορολόγητο χρήμα αποτελεί πρόκληση για τις κοινωνίες που προσπαθούν να τιθασεύσουν τα χρέη και τα ελλείμματα στερώντας

πολύτιμους πόρους από τους αδύναμους. Αυτή είναι η κρισιμότερη μάχη στην ιστορία του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης…

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη εφαρμόζονται νέοι κανόνες για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή στο καθεστώς της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας και στηρίζεται στο σχέδιο που κατέθεσε στο G20 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες…. Το νέο πλαίσιο των κανόνων θα εφαρμοστεί από το 2014. Δημιουργείται ένα νέο νομικό και διαχειριστικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και την αποτροπή μιας λανθασμένης χρήσης των φορολογικών στοιχείων. Οι φορολογικές πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται αυτόματα περιλαμβάνουν τόκους, μερίσματα, την κίνηση των λογαριασμών στις τράπεζες και εισοδήματα από συγκεκριμένα ασφαλιστικά προϊόντα. Επίσης, περιλαμβάνουν έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και άλλα εισοδήματα που παράγονται από επενδύσεις ή πληρωμές που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.Είναι προφανές ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εθνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς με τις μεγάλες πολυεθνικές…Η προσπάθεια για επανασχεδιασμό των διεθνών φορολογικών κανόνων είναι η τελευταία απόπειρα για να αποτραπεί το παγκόσμιο φορολογικό χάος . Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα στο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, υπογράφοντας μια τυποποιημένη σύμβαση. Είναι σημαντικό να ενταχθούν στο σύστημα και χώρες εκτός ΟΟΣΑ όπως η Ινδία και η Κίνα.Γιατί όμως πρέπει να δημιουργηθούν νέοι φορολογικοί κανόνες σήμερα;Οι υφιστάμενες δομές σχεδιάστηκαν προ δεκαετιών, πριν από τους φορολογικούς παραδείσους και την ψηφιακή οικονομία. Τo σχέδιο του ΟΟΣΑ έχει μελετήσει τις δομές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές και οι εταιρίες internet και εξετάζει το ερώτημα πώς οι εταιρίες μπορούν να έχουν σημαντική ψηφιακή παρουσία σε μια χώρα χωρίς να υπόκεινται σε φορολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα