Ουκρανία: Απαγορεύτηκαν τα ρωσικά κανάλια από ουκρανικό δικαστήριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πλειοψηφία των παρόχων της Ουκρανίας έχουν σταματήσει να εκπέμπουν τέσσερα κύρια ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, ύστερα από την απόφαση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου να αναστείλει τη μετάδοση αυτών των καναλιών. Η δίκη αναμένεται να εξετασθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το ουκρανικό watchdog των μέσων ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης«απειλεί την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας , προωθεί τον πόλεμο, τη βία, τη σκληρότητα, τη διάδοση των εθνοτήτων και τη φυλετική εχθρότητα , ενθαρρύνει τη θρησκευτική

διαμάχη, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες» .

Μέχρι στιγμής 443 από 703 παρόχους περιεχομένου της Ουκρανίας με άδεια από την Εθνική τηλεόραση και ραδιόφωνο του Συμβουλίου της Ουκρανίας, τήρησαν την ανεπίσημη «σύσταση» της παρακολούθησης των ΜΜΕ και σταμάτησαν τη μετάδοση του ρωσικού Καναλιού 1 , NTV -World , RTR Planeta – και Russia-24.

Επιπλέον, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανέθεσε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και στην Υπηρεσία Ασφαλείας να ερευνήσει αν οι δραστηριότητες των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών συμμορφώνονται με την ουκρανική νομοθεσία . Ειδικότερα, καλούνται να βρουν «αποδείξεις για την υποκίνηση εθνοτικού μίσους, την υποκίνηση πολέμου, αποσχιστικών τάσεων».

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες, και παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων από την Ουκρανία», δήλωσε Επίτροπος του υπουργείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Konstantin Dolgov στο RIA Novosti .

Ο Dolgov υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Κιέβου να απαγορεύσει ρωσικό τηλεοπτικό περιεχόμενο παραβιάζει «κάθε δικαίωμα παρακολούθησης τηλεόρασης και πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας».

Ακόμη δήλωσε ότι αν και οι αρχές στο Κίεβο ήρθαν στην εξουσία με «αντι – συνταγματικό πραξικόπημα» υποσχέθηκαν και « δεσμεύτηκαν να σεβαστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες , τις δημοκρατικές αρχές». «Φυσικά , αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με μια τέτοια δήλωση », είπε ο Dolgov.

Την αντίθεσή του εκφράζει και ο ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) έχει ήδη εκφράσει πολλές ανησυχίες σχετικά με την επίθεση κατά των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ουκρανία από την μεταβατική κυβέρνηση .

«Η απαγόρευση του προγραμματισμού χωρίς νομική βάση είναι μια μορφή λογοκρισίας. Θέματα εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να χρησιμοποιούται σε βάρος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ , Ντούνια Mijatović.

«Αν και λυπάμαι για κάθε είδους κρατική προπαγάνδα και της ρητορικής του μίσους , ο καθένας έχει το δικαίωμα να λαμβάνει πληροφορίες από όσες πηγές θέλει, όπως αυτός ή αυτή επιθυμεί », δήλωσε ο Μιγιάτοβιτς . Πρόσθεσε: «Η απενεργοποίηση και η απαγόρευση καναλιών δεν είναι τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Κάθε δυνητικά προβληματική ομιλία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιχειρήματα και διάλογο».

The post Ουκρανία: Απαγορεύτηκαν τα ρωσικά κανάλια από ουκρανικό δικαστήριο (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα