Όταν η Ιστορία χειροκροτεί τον Επίτιμο…

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η λέξη αποθέωση δε θα ήταν υπερβολή για να περιγραφεί η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Κ. Μητσοτάκη οι παριστάμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου του. Δεν είναι μόνο η απόδοση τιμής σε ένα βετεράνο της πολιτικής που σφράγισε με το πέρασμά του έξι δεκαετίας της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, είναι και μία… συγγνώμη της Ιστορίας προς τον ηγέτη που όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου του, προέβλεψε τα δεινά και με τη δική του,τουλάχιστον, μέθοδο προσπάθησε να τα αναχαιτίσει και όπως τώρα πλέον λένε αρκετοί απ’ αυτούς που γνωρίζουν το παρασκήνιο των περίεργων

εκείνων χρόνων ανατράπηκε πριν προλάβει να δώσει τις λύσεις που αυτός πίστευε σωστές.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην παρουσίαση του βιβλίου του βρέθηκαν άπαντες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Και ο ίδιος δεν “τσιγκουνεύθηκε” τις μπηχτές ακόμα και προς μερίδα των παρισταμένων διότι δεν είναι μυστικό το γεγονός πως κύριος δέκτης των βολών του τέως πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Μπορεί η προ ημερών χειραψία Μητσοτάκη-Σαμαρά να χαρακτηρίστηκε ιστορική ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει τη δύναμη να σβήσει παντελώς απ’ το χάρτη της κεντροδεξιάς εκείνη την ιστορική σκιά. Να σκεφτούμε πως κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης βρέθηκαν κάτω από την πολιτική στέγη του τέως πρωθυπουργού ωστόσο σήμερα βρίσκονται υπό τις εντολές του κεντρικού προσώπου εκείνων των ημερών σε μία κυβέρνηση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

Την ώρα που ο πλήθος χειροκροτούσε όρθιο τον 95χρονο τέως πρωθυπουργό, ο Μητσοτάκης δεν παρουσίαζε απλώς ένα βιβλίο. Αναμετριόταν με την Ιστορία και αποδείκνυε ότι μπορεί τουλάχιστον να την κοιτάζει στα μάτια και φαίνεται πως η Ιστορία ήταν παρούσα σ’αυτήν την παρουσίαση του έργου ζωής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δεν “τσιγκουνέυθηκε” το χειροκρότημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα