Οριστικός γάμος Λοβέρδου με την… «Ελιά», μετά το «διαζύγιο» με ΔΗΜΑΡ

Οριστικά στην ελληνικά «Ελιά» προσχωρεί το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα. Την απόφαση πήρε η Πολιτική Ομάδα του κόμματος, μετά από εισήγηση του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων τόσο του κ. Λοβέρδου

με τον κ. Κουβέλη όσο και των δύο αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και της Συμφωνίας. «Η πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου για την ονομασία του ενιαίου σχηματισμού δεν συνιστούσε τίποτε άλλο από την ένωση κάποιων δυνάμεων με ένα κόμμα» φέρεται να είπε ο κ .Λοβέρδος.

Παρά ταύτα, δεν έπεισε όλα τα στελέχη του, καθώς η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Ορισμένα στελέχη της “Νέας Ελλάδας” εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εάν η σχετική απόφαση συνιστά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Συμμετέχουμε στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και στην «Ελιά» αυτόνομα, ισότιμα, διακριτά και με πλήρη αυτονομία. Δεν πηγαίνουμε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στους 58. Παραμένουμε ως έχουμε» ήταν η απάντηση του προέδρου του κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος του Α. Λοβέρδου με το σκεπτικό της απόφασης για προσχώρηση στην Ελιά.

«Συνεδρίασαν σήμερα σε ενιαία σύνθεση τα κεντρικά όργανα της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης. Μοναδικό μας κριτήριο, το μεγαλύτερο όφελος για την Ελλάδα και τη Δημοκρατική Παράταξη. Από την ημέρα της ίδρυσής μας εργαζόμαστε για την επίτευξη του διπλού αυτού στόχου.

Με αυτές τις αρχές κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις του χώρου, Κόμματα, Κινήσεις, πρόσωπα. Με όρους ευθείς και πολιτικούς. Αποδείξαμε τη διάθεσή μας με την πρώτη εκδήλωση μαζί με τη Δράση και τη Δυναμική Ελλάδα στην Αθήνα. Προσκαλέσαμε όλες τις δυνάμεις του χώρου, την 3η Σεπτέμβρη, σε μια κοινή προσπάθεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από αυτό προέκυψε μια πεντάμηνη πορεία διερεύνησης των προϋποθέσεων συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Η τελική της εισήγηση προς εμάς, όμως, δεν υπηρετούσε, κατά τη γνώμη μας, το στόχο της ισότιμης και πλήρους συνεργασίας και συστράτευσης σε ένα μεγάλο, ενιαίο Μέτωπο. Με περίσκεψη και ρεαλισμό, βάσει των στόχων μας, υποχρεούμαστε να μην την δεχτούμε.

Παράλληλα, συνδιοργανώσαμε με τη Δράση, τη Δυναμική Ελλάδα, το Μπροστά, τους Π80 και τους Think Π, το πολύ επιτυχημένο «Προοδευτικό Φόρουμ», σε μια πορεία που συνεχίζεται και παράγει αποτελέσματα πολιτικής. Ο χρόνος όμως περνά και χρειαζόμαστε αποφάσεις! Χρειαζόμαστε συνένωση δυνάμεων και καθαρές φωνές. Με την απόλυτη ενθάρρυνση και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επιχειρείται τις μέρες αυτές η ενιαία έκφραση του κερματισμένου χώρου μας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Εμείς, αξιολογώντας τη συγκυρία και τις εναλλακτικές, συμφωνούμε επί της αρχής: η Δημοκρατική Παράταξη και ο κόσμος της πρέπει να έχουν ενιαία έκφραση!

Θα είμαστε παρόντες εκεί που θα υπάρχει πολλαπλασιασμός και όχι διαίρεση των δυνάμεων. Εκεί που οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός διακριτού και ωφέλιμου τρίτου πόλου, θα είναι πιο ουσιαστικές. Εκεί που θα αναδειχθούν νέες δυνάμεις και θα υπάρξει δυναμική. Όσο αυτά υπηρετούνται, θα είμαστε εκεί. Τι όμως επιδιώκουμε; Γιατί υπάρχουμε στο πολιτικό τοπίο; Εμείς γεννηθήκαμε και έως ο λαός να πει διαφορετικά θα υπάρχουμε , ως Νέα Ελλάδα, για τα εξής:

• Για την ανάγκη πρόκλησης ενός αναπτυξιακού σοκ στην οικονομία μας σήμερα, τώρα, πριν οι εξελίξεις είναι αναπότρεπτες!

• Για δουλειά, ευημερία, αλληλεγγύη!

• Για Δικαιοσύνη και Διαφάνεια!

· Για την Ελλάδα πάνω από όλα!

• Οι προτάσεις που εδώ και ένα χρόνο καταθέτουμε, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον πρωτογενή τομέα, τους ΟΤΑ, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διάσωση των Ταμείων, για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και όλα όσα συγκροτούν τη φυσιογνωμία μας, μαζί με τους ανθρώπους που τις ετοίμασαν και τις εκφράζουν, είναι η παρακαταθήκη μας στην κοινή προσπάθεια.

Στην πορεία μας πάντα ήμασταν παρόντες, σε κάθε μάχη. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε απόντες από τους αγώνες και τη νίκη στη μάχη αυτή.

Κλείνουμε τα αυτιά στις Σειρήνες της “ασφαλούς αποστασιοποίησης ” και μπαίνουμε στη φωτιά, όπως έχουμε χρέος. Θα ενισχύσουμε την υπό διαμόρφωση προσπάθεια για τη συγκρότηση της “ΕΛΙΑΣ” απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό. Η «Νέα Ελλάδα» θα συνεχίσει τη διακριτή παρουσία της ως ένα από τα πολλά κλαδιά της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, της ΕΛΙΑΣ, όπως την αποκαλούμε για να συνεννοηθούμε, και θα συναντήσει τις άλλες δυνάμεις που προσχωρούν στο ενωτικό προσκλητήριο, συντεταγμένα!

Ρυθμίζουμε με τρόπο δημιουργικό τις εξελίξεις στο χώρο, έχοντας στο νου μας την «Ένωση δυνάμεων για τους πολίτες και την Ελλάδα»!

Το προσεχές διάστημα θα συμφωνήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένα δημοκρατικό και λειτουργικό πλαίσιο που θα εγκρίνουν οι πολίτες. Θα προτείνουμε ένα δεσμευτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει όλα μας τα προτάγματα, για μια αποτελεσματική ένωση δυνάμεων. Για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις εξελίξεις μετά από αυτές.

Πλαίσιο πολιτικό αλλά και οργανωτικό. Που θα εξασφαλίζει τη διακριτότητα και την αυτονομία των συμμετεχόντων, καθώς και τη δημιουργική αλλά και αποφασιστική παρέμβαση της ίδιας της κοινωνίας στη διαδικασία. Για όλα αυτά θα συγκροτήσουμε σχετική διαπραγματευτική ομάδα που θα συνδιαμορφώσει το πλαίσιο. Και είναι απολύτως καθαρό: ενώνουμε δυνάμεις και δεν προσχωρούμε σε κανέναν.

Ως τελικό αποτέλεσμα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς κι ελπίζουμε να βρεθούμε μαζί με όλους που θέλουν και μπορούν! Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Όσα λέμε καιρό τώρα και τα θέλουμε και τα μπορούμε. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Υ.Γ. Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία».

The post Οριστικός γάμος Λοβέρδου με την… «Ελιά», μετά το «διαζύγιο» με ΔΗΜΑΡ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα