Ορίστηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας

Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ορίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοτσένκο, αλλά και αρχηγός του κόμματός της από το 2011.

Ειδικότερα, η παρουσίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, έγινε στην πλατεία ανεξαρτησίας του Κίεβο, όπου βρίσκονταν χιλιάδες πολίτες. Την παρουσίαση έκανε το Συμβούλιο Euromaidan, το οποίο απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και των ακραίων ομάδων.

Ο εκλεκτός των ΗΠΑ

και της Ε.Ε.αλλά και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους Αρσένι Γιάτσενιουκ, διαθέτει μεγάλη εμπειρία καθώς έχει θητεύσει στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθώς επίσης ως αναπληρωτής πρόεδρος υπό τον προκάτοχο του Γιανουκόβιτς, τον Βίκτορ Γιουστσένκο.

Όσον αφορά την υπόλοιπη κυβέρνηση, υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, ενώ το υπουργείο Εξερικών αναλαμβάνει ο Αντρέι Ντεστσιάκ.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, ορίστηκε επικεφαλής ο Αντρέι Μπαρούμπι, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην εξέγερση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.

Επίσης, σε μία κίνηση συμβολισμού, τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, ο ακτιβιστής που είχε πέσει θύμα απαγωγής και βασανισμού Ντμιτρι Μπουλάτωφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων της νέας μεταβατικής κυβέρνησης δεν υπάρχει εκπρόσωπος των ακροδεξιών, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα των διαδηλωτών και τον εθνικιστικό «Δεξιό Τομέα».

Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC.

«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβέρνηση αυτόχειρων» είπε ο Γιατσένιουκ, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλώς ήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός άφησαν την απόλυτη διαφθορά και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, που κατέληξε πως η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «σταθεροποιήσει» τη χώρα.

The post Ορίστηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα