«Ωρα μηδέν» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι γερμανικές αποζημιώσεις, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το ανεξόφλητο κατοχικό δάνειο, η γερμανική ληστεία έναντι της χώρας που η γοτθική μανία κατέστρεψε περισσότερο λυσσαλέα από κάθε άλλη, δεν είναι πλέον «φετίχ» περί του οποίου δεν συζητούμε, ούτε ταμπού που ανέσυρε η Αθήνα, επειδή βρίσκεται σε «ταμειακές δυσχέρειες».
Η πολιτεία αναγνώρισε

πλέον το δικό της ιστορικό χρέος απέναντι στη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες. Ανοίγοντας ξανά με τον πιο επίσημο τρόπο το φλέγον ζήτημα, πιάνει τη σκυτάλη, βαριά και ιστορική, από εκεί που την άφησαν απλοί πολίτες και λίγοι θεσμικοί παράγοντες που κυνηγούσαν από χρόνια το θέμα χαρακτηριζόμενοι έως και… γραφικοί.
Σήμερα, που το κουβάρι έφτασε στα χέρια του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και αφού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως «η Ελλάδα θα διεκδικήσει και θα πάρει ό,τι της οφείλεται, μέχρι και το τελευταίο ευρώ», το «Π» ψάχνει την υπόθεση μιλώντας με τους πρωταγωνιστές ενός μεγάλου και πολύπλοκου αγώνα, που κάποιους «βόλευε» να μένει στη σκιά της γραφικότητας.
Από το 1997, ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης ανάλωσε τη ζωή του κόντρα σε εμπόδια που έμοιαζαν Τιτάνες, για να δικαιωθούν τα θύματα της θηριωδίας των Ναζί στο ηρωικό Δίστομο. Η δικαίωση σε έναν δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά ήρθε το 2001 ως πρώτο βήμα μιας ιστορικής αποκατάστασης. Από τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με υπουργό τον –γερμανοτραφή (όπως πολλοί της κυβέρνησης Σημίτη)– Φίλιππο Πετσάλνικο σε πρώτη φάση, σφυρίζει αδιάφορα στην αίτηση αδείας να εκτελεστεί η απόφαση. Σήμερα η κόρη του Σταμούλη, δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη, μιλώντας στο «Π» τονίζει ότι «μετά τη δικαίωση των Διστομιτών, μέσω της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, περιμένουμε την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί. Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανακινήσει το θέμα, θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική διεκδίκηση».
Ο φάκελος των γερμανικών αποζημιώσεων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στις αρχές του καλοκαιριού θα μπούμε στην ουσιαστική διαδικασία της διεκδίκησης.

Τι λέει ο Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που κρατά στην επιφάνεια μαζί με λίγους άλλους το θέμα της γερμανικής οφειλής, γράφει στο βιβλίο του «Και ένα μάρκο να ήταν»: «Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν τα διεκδίκησαν. Ομως, δεν παραιτήθηκαν και ποτέ –όπως μας έχουν πει επανειλημμένως– από τα δικαιώματά μας, αλλά και δεν τα αξίωσαν ποτέ».
Οι αρνήσεις της γερμανικής πλευράς ξεκίνησαν από την επαύριον της Συνθήκης του Λονδίνου, το 1953. Μέχρι την κορύφωσή τους με την προκλητική και ανιστόρητη δήλωση του Σόιμπλε, που πήρε «πληρωμένη» απάντηση από τον Δ. Αβραμόπουλο, είχαν προηγηθεί αρκετές, με πιο επίσημη αυτή που απέστειλε στον Γιάννη Σταμούλη στις 11 Οκτωβρίου του 2006 ο τότε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Σουλτχάους…
Σήμερα, και με τον Πέτρο Μολυβιάτη να είναι αυτός που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο τελευταίος που έθεσε πριν από χρόνια το θέμα σε Γερμανούς αξιωματούχους, έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο που «γεννά» ελπίδες για τη σοβαρή επιτέλους διεκδίκηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα