Ολυμπιακός και ΠΑΟ κυρίαρχοι της Ευρωλίγκας

Η Ευρωλίγκα είναι υπόθεση των “αιωνίων”. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παραμένουν στην κορυφαία τετράδα, θα είναι επικεφαλής των ομίλων της κανονικής περιόδου, μαζί με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Δείτε τη βαθμολογία της τελευταίας τριετίας, ποιες ομάδες είναι σίγουρες για την σεζόν 2013-14 για την οποία ακόμη δε γνωρίζουμε την πόλη του φάιναλ-φορ

Ο Ολυμπιακός

εδραίωσε την κυριαρχία του στην ευρωπαϊκή ελίτ του μπάσκετ με τους συνεχόμενους τίτλους σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο, ο Παναθηναϊκός παραμένει μέσα στην κορυφαία τετράδα και μαζί με τους δυο «αιώνιους» της Ισπανίας (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) θα είναι και του χρόνου επικεφαλής στους ομίλους της κανονικής περιόδου

Η βαθμολογία της τελευταίας τριετίας φέρνει στην πρώτη θέση τη Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός πέρασε δεύτερος, τρίτος είναι ο ΠΑΟ και στην 4η θέση ισοβαθμούν Ρέάλ και Μακάμπι. Καθώς οι Μαδριλένιοι βρέθηκαν, φέτος, στο φάιναλ-φορ (και έπαιξαν στον τελικό) θα πάρουν θέση επικεφαλής σε έναν εκ των τεσσάρων γκρουπ της σεζόν 2013-14, η κλήρωση της οποίας γίνεται στις 4 Ιουλίου στη Βαρκελώνη.

Αναλυτικά η βαθμολογία των 14 ομάδων της Ευρωλίγκας, που έχουν συμβόλαιο τύπου Α, δηλαδή έχουν… α πριόρι δικαίωμα συμμετοχής στην κορυφαία διοργάνωση.

1Μπαρτσελόνα1442Ολυμπιακός1383Παναθηναϊκός1364Ρεάλ Μαδρίτης1285Μακάμπι1196ΤΣΣΚΑ1197Σιένα1188Εφές989Λαμποράλ9410Μάλαγα8711Φενέρ8712Ζαλγκίρις8613Αρμάνι Μιλάνο52*14Πρόκομ35**

* Η Αρμάνι Μιλάνο πήρε πέρσι το συμβόλαιο Α

** Η Πρόκομ απ΄ό,τι φαίνεται θα χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, με τους διοργανωτές να διαλέγουν άλλη ομάδα στην οποία θα εκχωρήσουν το σχετικό συμβόλαιο (μπορούν και με wild card).

Οι 13 ομάδες, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα παίξουν και του χρόνου στην Ευρωλίγκα συν την κάτοχο του Eurocup, Λοκομοτίβ Κούμπαν. Μένουν ακόμη 10 θέσεις (συμβόλαια Β) συν την ομάδα που θα προκύψει από τον προκριματικό γύρο (αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι).

Στην βαθμολογία, κάθε ομάδα παίρνει 2β για κάθε νίκη και 1β για κάθε ήττα τους στη κανονική περίοδο. Επίσης, υπάρχουν 2β μπόνους για πρόκριση στο top-16, 2β για πρόκριση στους “8″, 1β για πρόκριση στο φάιναλ-φορ και 1β για συμμετοχή στον τελικό.

Το σύστημα επιλογής…

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωλίγκας, η επιλογή των υπόλοιπων ομάδων γίνεται με το ακόλουθο σύστημα που αφορά στην κατάταξη των χωρών. Όπου υπάρχει ομάδα με συμβόλαιο Α, πάμε στην επόμενη θέση. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1Ισπανία1ος2Ρωσική Λίγκα+VTB1ος3Ιταλία1ος4Τουρκία1ος5Λιθουανία1ος Ζαλγκίρις6Ελλάδα1ος7Γαλλία1ος Στρασβούργο ή Ναντέρ8Γερμανία1ος9Αδριατική Λίγκα1ος Παρτίζαν10Πολωνία1ος Τουρόφ ή Ζιελόνα Γκόρα11Αδριατική Λίγκα2ος Ερυθρός Αστέρας12Ισπανία2ος13Ρωσική Λίγκα+VTB2ος14Ιταλία2ος15Τουρκία2ος16Λιθουανία2ος Λιέτουβος Ρίτας17Ελλάδα2ος18Γαλλία2ος Στρασβούργο-Ναντέρ19Γερμανία2ος20Αδριατική Λίγκα3ος Ιγκοκέα21Βέλγιο1ος22Τσεχία1ος Νίρμπουργκ ή Προστέζοφ23Ουκρανία1ος Μπουντιβέλνικ-Άζοβμας24Ισραήλ1ος25Βουλγαρία1ος Ακαντέμικ-Λέφσκι Σόφιας26Ολλανδία1ος Λέιντεν27Λετονία1ος Ρίγα-Βέντσπιλς28Πολωνία2ος Τουρόφ-Ζιελόνα Γκόρα


Προφανώς, όσες απ΄αυτές ομάδες μείνουν εκτός 24άδας θα παίξουν στον προκριματικό γύρο συν την 4η καλύτερη ομάδα του ρωσικού πρωταθλήματος και της λίγκας VTB. Η συμφωνία με τoυς Ρώσους έγινε φέτος, που δίνουν τις θέσεις τους στην Ευρωλίγκα με βάση τον συνδυασμό αποτελεσμάτων τους στο πρωτάθλημα και στην λίγκα VTB. Ήδη, μάλιστα, ξέρουμε τους τρεις καλύτερους που είναι ΤΣΣΚΑ (16β), Κίμκι (15β) και Λοκομοτίβ Κούμπαν (13β). Με δεδομένο ότι η ΤΣΣΚΑ έχει συμβόλαιο Α και η Κούμπαν κατέκτησε το Eurocup η συμμετοχή της Κίμκι θεωρείται δεδομένη. Σίγουρες θεωρούνται από τώρα Παρτίζαν, Ερ.Αστέρας (επιστρέφει μετά από 14 χρόνια) και μάλλον η Λιέτουβος Ρίτας.

Η Ευρωλίγκα έχει συμφωνήσει με την ισπανική λίγκα ότι σε περίπτωση στον τελικό παίξει μια ομάδα που δεν έχει συμβόλαιο Α (και φέτος είναι αρκετές οι υποψήφιες), τότε η τελευταία (στη βαθμολογία των συλλόγων) από εκείνες που παίζουν αυτομάτως στην Ευρωλίγκα χάνει το δικαίωμα και πάει … κατευθείαν στο Eurocup. Στην προκειμένη περίπτωση το καμπανάκι χτυπάει για τη Μάλαγα, που είναι τελευταία στη βαθμολογία των τεσσάρων ισπανικών ομάδων με συμβόλαιο Α.

Περισσότερα θα ξέρουμε, βέβαια, όταν τα πλέι-οφ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ολοκληρωθούν. Ήδη τα περισσότερα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ κάποια (όπως της Αδριατικής Λίγκας) έχουν ήδη τελειώσει. Στον πίνακα, υπάρχουν και τα ζευγάρια των τελικών (όπου υπάρχουν).

Όσο για το φάιναλ-φορ του 2014, σίγουρα δεν πρόκειται να διεξαχθεί στο Λονδίνο. Η Ευρωλίγκα ψάχνει τις πόλεις για να συμπληρώσει τη λίστα ως το 2017, με μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, ότι το 2015 το final4 θα γίνει στο Παρίσι…

Πηγή: sport24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα