Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Άνδρο και Ηλεία

Συνεχίζεται στην Άνδρο η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, καθώς μαίνονται δυο μέτωπα προς Μένητες και Μέλιδα. Την ίδια στιγμή «ανοιχτό» παραμένει το μέτωπο στον Πύργο Ηλείας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και πήρε διαστάσεις λόγω των σφοδρών ανέμων έντασης έως και 8 μποφόρ που έπνεαν την Κυριακή.

Τα επίγεια τμήματα αποτελούμενα από 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες που κινούνταν είτε προς το χωριό Μένητες είτε προς το χωριό Μέλιδα.

Το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο κομμάτι

της φωτιάς είναι αυτό που καίει προς το χωριό Μένιτες καθώς η περιοχή είναι από τις πιο πράσινες του νησιού και είναι γεμάτη εξοχικές κατοικίες.

Το μεσημέρι της Κυριακής η φωτιά πέρασε πάνω από το χωριό Άνω Πιτροφός καίγοντας πέργκολες και μελίσσια.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι δεν θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο για τα εναέρια μέσα. Την Κυριακή λόγω ακριβώς των ανέμων ρίψεις νερού πραγματοποίησαν μόνο δύο ελικόπτερα ενώ μόνο αργά το απόγευμα λίγο πριν τις 8 επετράπη σε δύο αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν δύο ρίψεις πριν αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πυκνού καπνού ο δήμαρχος Άνδρου έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής εντολή να εκκενωθεί το χωριό Άνω Πιτροφός, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα με κατοίκους και τουρίστες να αποχωρούν με όποιο μέσο ήταν διαθέσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε όταν βοσκοί προσπάθησαν να «καθαρίσουν» χορτολιβαδικές εκτάσεις βάζοντας φωτιά η οποία ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στον Πύργο

Την ίδια ώρα, μαίνεται και το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Κλινδιά Πύργου στην Ηλεία.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 55 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρεις υδροφόρες.

Η φωτιά δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές αλλά βρίσκεται σχετικά κοντά στο δάσος της Φολόης.

Keywords
Τυχαία Θέματα