Όλη η αλήθεια για τη φορολογία της Google

Σοκ στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη πρώην στελέχους της Google , σύμφωνα με την οποία η πολυεθνική εταιρεία εφάρμοζε ένα οργανωμένο σχέδιο φοροασυλίας με βάση το οποίο κατάφερε να καταβάλει ψίχουλα στο ταμείο του βρετανικού κράτους.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Μπάρνι Τζόουνς στην εφημερίδα «Sunday Times», εκθέτουν τη διεύθυνση της Google και αναμένεται να

«ηλεκτρίσουν» τη σημερινή προκαθορισμένη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής εταιρείας, Ερικ Σμιτ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι υπάλληλοι του γραφείου της Google στην βρετανική πρωτεύουσα διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια για τις διαφημίσεις και τα χρήματα πληρώνονταν σε αγγλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, παρόλα αυτά όμως τα έσοδα φαίνονταν να εισπράττονται από τη θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής στο Δουβλίνο και μέσω ειδικής εταιρικής δομής διοχετεύονταν στο «φορολογικό παράδεισο» των Βερμούρδων.
Ο άνθρωπος ο οποίος εκθέτει τον πολυεθνικό κολοσσό, εργαζόταν στην εταιρεία από το 2002 έως και το 2006 και πρόσφατα είχε κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου. Για του λόγου το αληθές, ο Μπαρνς φέρεται να δηλώνει πανέτοιμος να καταθέσει σχεδόν 100 χιλιάδες μηνύματα και αρχεία τα οποία αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το «ανήθικο» σχέδιο φοροαποφυγής της Google.

Οι Times του Λονδίνου επικαλούνται πως ο Τζόουνς τόνισε: «Τα πραγματικά θύματα είναι οι φορολογούμενοι πολίτες στη Βρετανία, οι οποίοι εξαπατώνται από την Google» σημειώνοντας πως «δεν έχουν τα μέσα να προσλάβουν λογιστές ώστε να υποκριθούν ότι κερδίζουν τα χρήματά τους στην Ιρλανδία, τις Βερμούδες ή τις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Αυτό που κάνει η Google είναι ανήθικο».

Σύμφωνα με στοιχεία δηλώσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, από το 2006 έως το 2011 o πολυεθνικός κολοσσός που δραστηριοποιείται στο χώρο των νέων τεχνολογιών είχε έσοδα ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων στερλινών από τη βρετανική αγορά. Ωστόσο, πλήρωσε φόρους περίπου 10 εκατομμυρίων στερλινών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και αυτό λόγω του ότι δήλωνε τα έσοδα από τις διαφημίσεις στην ιρλανδική θυγατρική της και από εκεί – με μαγικά λογιστικά «κόλπα », χωρίς να παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία – κατέληγαν στις Βερμούδες όπου έβρισκαν φορολογική ασυλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τimes», ο Τζόουνς αποφάσισε να μιλήσει για όλα αυτά όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις τού επικεφαλής της Google για τη Βόρεια Ευρώπη, ο οποίος υποστήριξε πέρυσι κατά την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο ότι «κανένας» στη βρετανική θυγατρική δεν ασχολιόταν με την πώληση διαφήμισης. Αντίθετα, πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κάποιες διαδικασίες πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο, αλλά οι συμφωνίες οριστικοποιούνταν στην Ιρλανδία.

Οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως για να ελεγχθούν τα έσοδα της Google από τη δραστηριότητά της σε κάθε χώρα ξεχωριστά θα πρέπει οι φορολογικές δηλώσεις των διαφημιζόμενων εταιρειών να μπουν στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί πόσα ακριβώς χρήματα καταλήγουν στην πολυεθνική ανά χώρα – με την προυπόθεση βέβαια ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε το «κόλπο» με τις θυγατρικές της σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Βερμούδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα