Όλες οι εξελίξεις για το ΤΑΙΠΕΔ

Με τη σκιά της απομάκρυνσης του Στ. Σταυρίδη από το τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ, Ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί από εδώ και πέρα μια ιστορία εξαιρετικά επικίνδυνη, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσουν το θέμα και να εστιάσουν απλά στην παραίτηση.

Από εκεί και πέρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν κινδυνεύει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέλοντας να καθησυχάσουν και την τρόικα, η οποία βέβαια είχε εδώ και μήνες ενστάσεις για τον τρόπο που κινούνταν ο Στ. Σταυρίδης.

Για

να απεγκλωβιστεί από αυτή τη δυσάρεστη υπόθεση και να στρέψει τα φώτα αλλού, καθώς το μείζον είναι η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αύριο Τρίτη στο μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες θα είναι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και θα εξεταστούν όλα τα ανοικτά θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της έλευσης της τρόικας σε περίπου δυο εβδομάδες.

Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στη διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα και δεν επιθυμεί να δοθεί η παραμικρή αφορμή στους εκπροσώπους των πιστωτών να δείξουν κίτρινες ή και κόκκινες κάρτες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Παράλληλα είναι ανοικτό το μεγάλο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι θα γίνουν τέτοιες αλλαγές που δεν θα αφήνουν περιθώρια στους βουλευτές να καταψηφίσουν.

Πάντως, η κυβέρνηση εισέρχεται σιγά-σιγά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, όπου όλα είναι ανοικτά. Θα δοκιμαστούν τόσο οι αντοχές της κοινωνίας που είναι στα πρόθυρα έκρηξης, όσο και των κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί βουλευτές είναι στα όριά.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης μετά την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη τόνισε πως: «Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων»

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πληγεί από την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη, αναφέρει σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης. «Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στο πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Εμίρης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζεται η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, η οποία παραμένει ως έχει και ότι η παραίτηση του κ.Σταυρίδη αφορούσε «θέματα ηθικής».

«Η Ελλάδα απολύει εκ νέου πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ» αναφέρουν τα ξένα μέσα

Για «σκάνδαλο της δωρεάν πτήσης» κάνει λόγο το Spiegel Online, αναφερόμενο στην αποπομπή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αποτελεί «νέο πισωγύρισμα για τα σχέδια εξυγίανσης της κυβέρνησης στην Αθήνα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. «Η Ελλάδα απολύει εκ νέου τον πρόεδρο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων» σημειώνει το δημοσίευμα.
Τον διχασμό των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία όσον αφορά στο ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt.

Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Τα κόμματα τσακώνονται για το κούρεμα χρέους στην Ελλάδα» και σημειώνει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ εξακολουθούν να τάσσονται κατά ενός κουρέματος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά ωστόσο, αμφισβητούν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιμείνει στο ‘όχι’ της».

«Δεν έκανα τίποτα μεμπτό»

Παρά το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σύγχυση στο Μαξίμου και με τα ξένα μέσα να «οργιάζουν» ο κ. Σταυρίδης συνέχισε και σήμερα Τρίτη την αλαζονική του στάση και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Δεν έκανα τίποτε μεμπτό», απαντά, Στέλιος Σταυρίδης, μια ημέρα μετά από την αποπομπή του από το Ταμείο, ύστερα από το ταξίδι του με ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

«Ήθελα να στείλω τη φωτογραφία στη γυναίκα μου, αλλά κατά λάθος στην έστειλα στην τοπική εφημερίδα…» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα καθαρά πρακτικό θέμα και τόνισε ότι δεν είχε κανένα λόγο να κρύψει τίποτε.

«Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια υποκριτική κοινωνία…Είμαι απόλυτα διαφανής και θεωρώ ότι δεν μπορώ και δεν πρέπει να κρύβομαι», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Αν και δήλωσε ότι σέβεται και αποδέχεται πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης, σημείωσε πως δεν ξέρει «αν αυτή ήταν η αφορμή ή η αιτία».

«Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να έφερα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση και γι΄αυτό λυπάμαι βαθύτατα…Ξέρω ότι είμαστε βορά σε μια δημοσιότητα η οποία είναι αμείλικτη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια. Κινούμεθα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δέχεται πιέσεις γιατί η κοινωνία δεν αντέχει».

Τα κόμματα για τη «βόμβα» Σταυρίδη

Ένα αιχμηρό σχόλιο κατά της κυβέρνησης την οποία μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό στήριζε και συμμετείχε στις τάξεις της με πολιτικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, έκανε ο Φώτης Κουβέλης, με δήλωσή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, με αφορμή την εξώθηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη σε παραίτηση.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός – στραβά αρμενίζουν», σχολίασε με νόημα ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είχε πάγιο προβληματισμό για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς άλλωστε σχολίαζαν με νόημα ότι αυτή ήταν η δεύτερη παραίτηση προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο Στέλιος Σταυρίδης είχε διαδεχθεί τον Τάκη Αθανασόπουλο.

Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, ζήτησε την επανεξέταση όλων των πράξεων και παραλείψεων του κ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διαφορετικά, όπως είπε, «η απομάκρυνση είναι για τα μάτια του κόσμου».

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «γεννάται ένα σοβαρό θέμα για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε τον κ. Σταυρίδη για τη θέση αυτή».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγεία, Ζέττα Μακρή, υπογράμμισε «Καταλαβαίνω ότι επειδή δεν είχε να κρύψει τίποτα συμπεριφέρθηκε έτσι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμμερίζομαι την αντίδρασή του ότι δεν έγινε τίποτα. Έγιναν πολλά πράγματα… Ορθά λοιπόν κινήθηκε αστραπιαία ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός για την αποπομπή…».

Keywords
Τυχαία Θέματα