Οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο

Περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, προβλέπει η προσθήκη που κατέθεσε το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.

Η τροπολογία αφορά ακίνητα που

αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.

Αναδιατύπωση για τις κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων Μακεδονίας και Θράκης

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Δεκτό το άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε ΟΤΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτό το ένα από τα τρία άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, ζήτημα που είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές.

Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τη ρύθμιση που αφορά την εκτέλεση προγράμματος ολιγόμηνης απασχόλησης ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα