Οι παππούδες γκέι που σκανδάλισαν την Κίνα…

Ένας συνταξιούχος καθηγητής Ιστορίας και ένας νερουλάς παντρεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Πεκίνο, σε έναν γάμο χωρίς νομικό αντίκρισμα, που όμως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Ιντερνετ και είχε τέτοια απήχηση που έσπασε τον τοίχο της σιωπής για την ομοφυλοφιλία στην Κίνα. Η τελετή βέβαια έληξε άρον άρον όταν εμφανίσθηκε ο γιος του ενός φωνάζοντας «σταματήστε την τελετή, μας κάνει να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας». Εκλεισε τη μουσική και χτύπησε τους παριστάμενους που διασκέδαζαν τραγουδώντας και πίνοντας στην υγεία

του ζευγαριού. Σε όλη τη διάρκεια της ιντερνετικής μετάδοσης της τελετής το ζευγάρι καθόταν ο ένας δίπλα στον άλλο, ήταν ντυμένοι γαμπρός και νύφη, αγκαλιάζονταν, αντάλλασσαν αστεία και ευχές με τους παριστάμενους και τραγουδούσαν – μέχρι την παρέμβαση του γιου.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στο σπίτι, το ζευγάρι έγινε θερμά δεκτό στο Ιντερνετ όταν την εβδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε την αγάπη του δημόσια στο Weibo, την κινεζική εκδοχή του twitter. Ο λογαριασμός ονομάζεται «αγάπη των γηραιών παππούδων» και μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε περισσότερους από 25.000 followers και χιλιάδες μηνύματα και σχόλια. Το ζευγάρι – που αποκαλούνται χαϊδευτικά ο ένας «μεγάλο μωρό» και ο άλλος «μικρό μωρό» – είχε παλαιότερα ανεβάσει και άλλες φωτογραφίες καθώς και ένα βίντεο στο οποίο μιλούσαν και αντάλλασσαν φιλιά. «Είμαστε ερωτευμένοι», έγραψαν στο Weibo. «Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι, κανείς δεν θα μας χωρίσει». Το ζεύγος αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του στο Διαδίκτυο εμπνευσμένο από την εκστρατεία Μεγάλη Αγάπη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο Χονγκ Κονγκ. Στην Κίνα οι γκέι έχουν αρχίσει σιγα σιγά να γίνονται αποδεκτοί, κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, όμως ακόμη συναντούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων έγινε τον Αύγουστο του 2011 στη Σενζέν, στα νότια της χώρας. Σίγουρα πάντως είναι σπάνιες τέτοιου είδους τελετές. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πολιτισμό της Κίνας, έναν από τους πιο αρχαίους στον κόσμο, που έχει επίκεντρο την οικογένεια, αλλά και στη σημασία – τόσο πολιτιστική όσο και οικονομική – της απόκτησης παιδιών που θα πρέπει να φροντίσουν τους γονείς τους, δεδομένου ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Μένκιο, μαθητή του Κομφούκιου, «υπάρχουν τρεις τρόποι για να είναι κάποιος κακός γιος. Ο πιο σοβαρός εξ αυτών είναι μην αποκτήσει διάδοχο». Γι’ αυτό και, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κινγκντάο, περίπου το 90% των ομοφυλόφιλων ανδρών στην Κίνα παντρεύονται άτομα του αντίθετου φύλου έπειτα από πιέσεις της οικογένειάς τους.
Αν και η ιδέα της ρομαντικής αγάπης είναι παρούσα στην κινεζική Ιστορία, ο γάμος θεωρείται περισσότερο μια πραγματιστική συνεργασία παρά μία ένωση λόγω έρωτα, σύμφωνα με τη Σου Μπιν, διευθύντρια μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γκέι.

Εφημερίδα: Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα