Οι όροι για την επαναγορά του δημόσιου χρέους

Στη δημοσιοποίηση της δημόσιας πρόσκλησης για εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους προέβη σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (5. μ.μ. ώρα Λονδίνου).

Στην ανταλλαγή κρατικών τίτλων μέχρι του ποσού των 10 δισ. προσκαλεί η Ελληνική Δημοκρατία, με τους συμμετέχοντες να πρόκειται να λάβουν εξαμηνιαίους τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι οποίοι θα εκδοθούν αποκλειστικά για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Το κείμενο της δημόσιας πρόσκλησης προβλέπει τη διατήρηση του δικαιώματος από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε ή όλες τις προσφορές για την ανταλλαγή ή να τερματίσει την πρόσκληση κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, αλλά και να επιλέγει κατ’ αναλογία μία ή περισσότερες σειρές επιλέξιμων τίτλων επί τη βάσει διαφορετικών παραγόντων.

Εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προσφορές από το Ελληνικό Δημόσιο, οι ομολογιούχοι που θα προσφέρουν τους τίτλους που κατέχουν στην ανταλλαγή, αναμένεται να λάβουν για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας τίτλων που θα προσφέρουν τίτλους του EFSF ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ πολλαπλασιασμένης με την τιμή αγοράς που έχει καθοριστεί για την κάθε σειρά ομολόγων.

Η ελάχιστη τιμή ορίστηκε στο 30,2% (για τα 25ετή και 30ετή ομόλογα) και η μέγιστη στο 40,1% (για το 10ετές ομόλογο). Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 17η Δεκεμβρίου.

Το αποτέλεσμα της πρόσκλησης θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος της περιόδου προσφοράς, ενώ η τιμή επαναγοράς διαμορφώνεται υψηλότερα από τις τιμές κλεισίματος των ομολόγων στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα