Οι νεολαίες των κόμματων τοποθετούνται στο «Π» για την κατάσταση στα ΑΕΙ

«Άλλος Νέρων βάζει φωτιά στα όνειρα των φοιτητών»

Θοδωρής Δαφέρμος, Νικόλ Παπάζογλου

Τα νεύρα φοιτητών, καθηγητών, αλλά και γονέων έχουν φτάσει στο κόκκινο, με τους διοικητικούς να συνεχίζουν για 14η εβδομάδα τον χορό των κινητοποιήσεων και τον κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο να ελλοχεύει. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους «καίγεται καρφάκι» για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματά τους, όπως ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος συνεχίζει κανονικά να δίνει τις παραστάσεις του… τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όμως, οι μπελάδες του δεν σταματούν εδώ.

Παρά την αθωωτική απόφαση που απέσπασε ο κ. Πελεγρίνης από τη Σύγκλητο για το πειθαρχικό του παράπτωμα, ο ίδιος καλείται τη Δευτέρα να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα για τέλεση αξιόποινης πράξης, και πιο συγκεκριμένα της παραβίασης καθήκοντος. Ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσει αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες σε βάρος του για να του ασκήσει ποινική δίωξη ή αν ο φάκελος θα τεθεί στο αρχείο.

Για όλο αυτό το σκηνικό που έχει φτάσει σε οριακό σημείο την Παιδεία, το «Π» ζήτησε από τις Νεολαίες των κομμάτων να τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, τόνισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες στα πανεπιστήμια εξελίσσεται μια τραγωδία με τους φοιτητές να έχουν τον ρόλο της Ιφιγένειας». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ο διάλογος για να λυθεί το ζήτημα καθυστέρησε να γίνει. Από τη στιγμή, όμως, που είχε βρεθεί η χρυσή τομή για εξομάλυνση της κατάστασης όφειλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι να ανοίξουν τα πανεπιστήμια». Αναφερόμενος στη στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι «η στάση του κ. Πελεγρίνη αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και την αδιαφορία του, την ίδια στάση είχε κρατήσει και κατά τη διάρκεια κατάληψης της Νομικής από μετανάστες. Λειτουργώντας ως άλλος Νέρων έβαλε φωτιά στις ελπίδες για ομαλή λειτουργία του ιδρύματος και στα θεμέλια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» .

Ο γραμματέας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Χρονόπουλος, καυτηρίασε τη στάση του κ. Πελεγρίνη χαρακτηρίζοντάς την ως άστοχη, ενώ από την άλλη τόνισε ότι «το να επιχειρείται ο διασυρμός ενός πανεπιστημιακού δασκάλου επειδή αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, με όπλο τη σχέση του με τον πολιτισμό, είναι απόλυτα ενδεικτικό της παιδείας που οραματίζεται κανείς». Επίσης, ζητά από τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο κρατά όμηρο τους διοικητικούς υπαλλήλους και, γενικότερα, την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ακόμη, θεωρεί τους διοικητικούς υπαλλήλους και συνολικά την ακαδημαϊκή κοινότητα όμηρο του υπουργού Παιδείας και προτείνει την απόσυρση των μέτρων της διαθεσιμότητας και υποβάθμισης, προκειμένου να ανοίξουν τα ιδρύματα.

Ο Διομήδης Τόλιος, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, δηλώνει ότι «ο κ. Αρβανιτόπουλος, εδώ και τρεις μήνες έχει απαξιώσει κυριολεκτικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και, μάλιστα, δύο από τα μεγαλύτερα ιδρύματα. Με μία εν πολλοίς αυθαίρετη διαπιστωτική πράξη, βασισμένη σε λανθασμένη μοριοδότηση, έθεσε σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων με τη στέρηση έμπειρων υπαλλήλων από κρίσιμες θέσεις ευθύνης. Επιπροσθέτως, για τη στάση του κ. Πελεγρίνη αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Παρίσι πρωταγωνιστεί σε θεατρική παράσταση στην Εσπερία με το πραγματικό δράμα όμως να εξελίσσεται στην Αθήνα. Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του συνεχίζει την αλυσίδα των σπασμωδικών ενεργειών του υπουργείου Παιδείας και δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, ούτε βέβαια οι τουλάχιστον εκκεντρικές δηλώσεις του πρύτανη περί ‘‘δικτατόρων’’ υπουργών».

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, τονίζει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, υλοποιώντας μια πολιτική που στραγγαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση, υπερχρηματοδοτεί τα ιδρύματα και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των σχολών. Οι απολύσεις είναι κομμάτι αυτής της πολιτικής και θα βάλουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη λειτουργία των ΑΕΙ (λειτουργία βιβλιοθηκών, καθαριότητα, φύλαξη κ.ά). Ο δίκαιος αγώνας των υπαλλήλων για να μη χάσουν τη δουλειά τους μπορούσε και μπορεί να συνδυαστεί, χωρίς να σπάσει η απεργία, με το να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, να δοθούν τα λιγοστά δωμάτια των εστιών και τα πάσο στους δικαιούχους». Σχολιάζοντας τη στάση του πρύτανη του ΕΚΠ, επισημαίνει ότι «οι… καλλιτεχνικές ανησυχίες του κ. Πελεγρίνη δεν μας αφορούν, γιατί δεν νομίζουμε ότι αφορούν τα προβλήματα των πανεπιστημίων».

Ο γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ισχυρίζεται ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι και η ποιότητα των ακαδημαϊκών υπηρεσιών, καθώς ακαδημαϊκά ιδρύματα δεν μπορεί να είναι υποστελεχωμένα. Για την ομηρία των φοιτητών, των οικογενειών τους, αλλά και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου φέρουν μεγάλες ευθύνες τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι δύο πλευρές αποδεικνύουν, μετά λύπης, πως αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της υπέρβασής του που θα συντελεστεί μόνο μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Ολες οι πλευρές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και την ύστατη στιγμή, και να αντιληφθούν ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στην ελληνική κοινωνία, ούτε στον υπουργό, ούτε στον πρύτανη».

Η πρόεδρος Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί δεδομένο πως η ομηρία των φοιτητών οφείλεται στους διοικητικούς υπαλλήλους και θεωρώ πως η στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, όπως και άλλων, δεν προσδιορίζεται από το ταξίδι του στο Παρίσι.

Είναι σαφές πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν σωστά. Σήμερα, οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης έχοντας σαφείς και αδιαπραγμάτευτες οδηγίες από τον ξένο παράγοντα, με πράξεις ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς, οδηγούν σε κινητικότητα, δηλαδή απόλυση. Οι φοιτητές είναι το θύμα όλης αυτής της εξέλιξης και κρατούνται όμηροι μέσω των παρατάξεων που πρόσκεινται στη συγκυβέρνηση και τους έχουν κάνει ‘‘μπαλάκι’’. Το παίγνιο του κοινωνικού αυτοματισμού με τη στροφή της μιας ομάδας απέναντι στην άλλη βρίσκει και σε αυτή την περίπτωση τέλεια εφαρμογή».

Στο «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post Οι νεολαίες των κόμματων τοποθετούνται στο «Π» για την κατάσταση στα ΑΕΙ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα