Οι μεγάλοι εφιάλτες του Στουρνάρα

Πονοκέφαλο δημιουργεί το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων και το θέμα των ισοδύναμων μέτρων στον Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτά τα δυο ζητήματα φαίνεται πως είναι οι μεγάλοι εφιάλτες του, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στις ενστάσεις της οποίας προσέκρουσε και η ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς.

Η

τρόικα δείχνει να έχει αντιρρήσεις στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων ύψους 205 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για να γλιτώσει το ψαλίδι κατά 10% στις αποδοχές 200.000 πανεπιστημιακών, δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών και αρχιερέων.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον υπουργό Οικονομικών αφορά στα ειδικά μισθολόγια, η περικοπή των οποίων οδηγεί σε εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όσο ακριβώς δηλαδή προκύπτει και από την προτεινόμενη μείωση κατά 30 ευρώ των αγροτικών συντάξεων του ΟΓΑ.

Η προσπάθεια για τα ειδικά μισθολόγια δεν έχει εγκαταλειφθεί και το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων νέα πρόταση ισοδύναμων μέτρων, με οριζόντια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,5% – 0,8% έως το τέλος του έτους.

Εάν όμως «ναυαγήσει» η νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων και εύρεσης λύσης στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα