Οι διεκδικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX

Οι ταινίες «Csak a szel» (Just the wind), «Io sono Li» (Shun Li and the Poet) και «Tabu» – συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών- επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανακοινώθηκαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Ρώμη για τις «Ημέρες Κινηματογράφου της Βενετίας».

Ταινίες με πρωτοτυπία και ευαισθησία

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν προσεγγίζουν κρίσιμα θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία, κατά την παράδοση που ίσχυσε και στις προηγούμενες εκδόσεις του Βραβείου LUX:

ταινίες που εστιάζονται στα ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και νεολαίας, οικονομικής κρίσης και αλληλεγγύης, οικογενειακών και πολιτισμικών σχέσεων, στους κανόνες που μας καθοδηγούν στη ζωή μας και ορίζουν και τα συναισθήματα μας.

Το Βραβείο

Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει την ματιά των Ευρωπαίων, τη ζωής τους, τις ανησυχίες τους, την αναζήτησης ταυτότητας τους.

Στις 21 Νοεμβρίου η απονομή

Οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Οι βουλευτές, με ψηφοφορία στις 20 Νοεμβρίου, θα αναδείξουν τη νικήτρια ταινία. Η δε απονομή του Βραβείου LUX 2012 θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι διεκδικητές

«Csak a szel» (Just the wind)

Η δραματική ταινία ουγγρικής, γερμανικής και γαλλικής συμπαραγωγής πραγματεύεται την ιστορία μιας κοπέλας, της Μαρίας, που ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο παιδιά της σε μια καλύβα στο δάσος έξω από την πόλη. Οι συνθήκες ζωής τους είναι απλές, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους άλλους Ρομά γείτονές τους. Εδώ και αιώνες, όλος ο κόσμος τους ξέρει ως “γύφτους”. Πρόσφατα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ζουν διακριτικά: πέντε ολόκληρες οικογένειες στην περιοχή έχουν ήδη δολοφονηθεί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η κοινότητα των Ρομά αγωνίζεται για να διατη

Keywords
Τυχαία Θέματα