Οι δαιδαλώδεις λαβύρινθοι των κομματικών χρισμάτων

Γράφει ο ΓιάννηςΣπ. Παργινός

Είναι κοινός τόπος. Η εαρινή κάλπη δεν είναι σαν μια οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής πολιτικής σειράς. Είναι λίαν καθοριστική για τις πέραν του Μαΐου πολιτικές εξελίξεις. Πέραν των όποιων υποψηφίων κατέρχονται στην εκλογική αρένα -αυτοδιοικητική ή ευρωπαϊκή-, κόμματα, αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, απλοί πολιτευτές και στελέχη παντός μεγέθους και ιεραρχίας, παίρνουν θέση στην κόκκινη γραμμή του αφέτη,

με στόχο τον καλύτερο-δυνατό τερματισμό, τη μαγική εκείνη Δευτέρα, 26 Μαΐου.

Εις μάτην οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να επιβάλουν την πάλαι ποτέ ηγετική τους γραμμή. Παρήλθαν οι καιροί… Ακόμα και οι ίδιοι απεμπολούν το άλλοτε κραταιό κομματικό χρίσμα και διά της τεθλασμένης προωθούν μια κάποια μορφή «ανεξάρτητης υποψηφιότητας των εκλεκτών τους». Ωσάν τα κόμματα -των οποίων οι ίδιοι ηγούνται- να ήταν ύπουλοι και δόλιοι μηχανισμοί. Ωσάν κάτι να ήθελαν να κρύψουν. Ωσάν να απευθύνονται σε μη αυτόχθονες πολίτες ψηφοφόρους. Ωσάν να κρίνουν πως όλοι είναι υπήκοοι και, δη, μη μητροπολιτικοί.

Από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, οι όποιοι αντάρτες ενδύονται την πανοπλία της παντελούς πολιτικής διαφοροποίησης και εφορμούν δυναμικά και κατά μέτωπο κατά των πρώην συντρόφων τους παραβλέποντας, ή και πλήρως «αγνοώντας», τη δικιά τους συμμετοχή στο όποιο μερίδιο πολιτικής ευθύνης για τα όποια «κακώς κείμενα» σε τούτη την έρμη την πατρίδα.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον θα διεξαχθεί η πολιτική μάχη, Μάιο μήνα. «Εαρ-Ανοιξη», συμβολική, έστω και τυχαία η εποχή. Οταν η φύσις θα οργά προς αναπαραγωγή, θα οργά και το πολιτικό σύστημα για τη δική του πολιτική αναπαραγωγή…

Τα υπόγεια «γαλάζια» ρεύματα των Αθηνών

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκαν μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες έδιναν σαφές προβάδισμα στον νυν δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη. Παρά ταύτα, ουδείς νουνεχής πολιτικός αναλυτής φαντάζεται, έστω, ότι οι εν λόγω μετρήσεις θα είναι καθοριστικές. Απλώς, πάνω σε αυτές θα καταστρωθούν τα σχέδια μάχης όλων των υποψηφίων.

Από τις, ήδη, δημοσιευθείσες μετρήσεις αναδεικνύεται η πικρή αλήθεια της διασποράς ψήφων στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Το άθροισμα των ποσοστών που αποσπούν ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Βασίλης Καπερνάρος φτιάχνει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς του Νικήτα Κακλαμάνη προσβλέπουν στα ποσοστά των ΑΝΕΛ, αλλά και σε εκείνα που θα αποσπούσε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Αλεξίας Εβερτ με το κόμμα των Βύρωνα Πολύδωρα- Χρήστου Ζώη. Το επιτελείο του νεοσύστατου κόμματος, στο όνομα της Ενωσης που ευαγγελίζεται, μάλλον δεν χρίζει υποψήφιο δήμαρχο και στρέφεται υπέρ της στήριξης του Νικήτα Κακλαμάνη. Επιπλέον, καλλιεργεί και την ιδέα συστράτευσης της κόρης Εβερτ ως υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του πρώην δημάρχου. Σκληρό πόκερ παίζεται και με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Παρασκηνιακά συζητείται η έντεχνη μεθόδευση μιας, εν ευθέτω χρόνω, απόσυρσης της υποψηφιότητας του Βασίλη Καπερνάρου υπέρ του Νικήτα Κακλαμάνη.

Από την πλευρά του Αρη Σπηλιωτόπουλου, θα ήταν κίνηση ματ να πειστεί η Αλεξία Εβερτ να συμμετάσχει ενεργά στον συνδυασμό του. Ο στόχος, όμως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δύσκολα θα επιτευχθεί, καθώς πολλά στελέχη του μηχανισμού Εβερτ, όπως ο Θ. Μπεχράκης και ο Α. Μοσχονάς, θα είναι υποψήφιοι στον δημοτικό συνδυασμό του Νικήτα.

Πειραιάς – Κινδυνεύει το φαβορί;

Σαφέστατα, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι άριστος γνώστης των πολιτικών παιγνίων. Ασφαλώς, έστω και δεξιός, θα έχει διαβάσει το βιβλίο του αριστερού Κώστα Φιλίνη «Η θεωρία των παιγνίων». Επιπλέον, το έργο του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά θα το ζήλευαν αρκετοί προκάτοχοί του, που ήταν στο πηδάλιο του δήμου πιο πολλά χρόνια.

Ωστόσο, η πληθυσμιακή σύνθεση στον Πειραιά -Ολυμπιακοί και Μανιάτες- στάθηκε μοιραία για τον φιλόδοξο δήμαρχο. Οι Ολυμπιακοί είναι απέναντί του και το μανιάτικο στοιχείο είναι διασπασμένο μεταξύ πολλών υποψήφιων δημάρχων. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού καυτηριάζουν την κίνηση του κ. Μιχαλολιάκου να στείλει προσκλήσεις ενόψει του μνημοσύνου των θυμάτων της Θύρας 7 την 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο άλλοτε πιστός αντιδήμαρχος, Γιάννης Μελάς, γιος του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά, ταυτιζόμενος με τον Ολυμπιακό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί δημοτικής παρατάξεως.

Από τη δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα του άλλου Μιχαλολιάκου, η Χρυσή Αυγή -δεν μπορεί να ξεχάσει τα πικρά λόγια που εκστόμισε ο δήμαρχος στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων όταν άφησε κι εκτός βάθρου επισήμων τους εκπροσώπους της-, αποφάσισε να χρίσει υποψήφιο δήμαρχο έναν άλλο Μανιάτη, τον Νίκο Κουζηλό.

Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και γαλάζιων» ανταρτώνοι ΑΝΕΛ

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα στηρίζουν οι ΑΝΕΛ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο αγώνας και το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου ενώνουν τους Ελληνες και ανοίγουν τον δρόμο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας», τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι βουλευτές που είναι πιστοί στον αρχηγό. Η ξεκάθαρη θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη Μακεδονία, τα εθνικά μας θέματα και την πολιτική των μνημονίων οδήγησε τη Συντονιστική Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή της να προτείνει τη στήριξή του. Παράλληλα, οι ΑΝΕΛ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του δημάρχου Λειψών, Μπενέτου Σπύρου, που υπεδείχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την Καλαμάτα χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην καρδιά της Μεσσηνίας, τον δήμο της Καλαμάτας. Μια εκλογική νίκη στην πρωτεύουσα της επαρχίας από την οποία κατάγεται ο πρωθυπουργός αναμφίβολα και σαφέστατα θα είχε καίριο ενδιαφέρον. Προς τούτο, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου προκρίνουν -έστω και με προβλήματα παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη από τις κομματικές οργανώσεις- τη στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο τον γιατρό-καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη, πρόεδρο ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Ο κ. Μάκαρης, που έχει τη στήριξη του Δικτύου Ενεργών Πολιτών (ΣΥΡΙΖΑ), υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος της Νέας Δημοκρατίας και είχε προταθεί για βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2012. Ομως, ο «ομφάλιος λώρος» με τη Συγγρού κόπηκε, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει και ο ίδιος, μόλις άρχισε ο Αντώνης Σαμαράς να εφαρμόζει την πολιτική του μνημονίου.

Η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα ψήφισε «όχι» στην υποψηφιότητά του κατά πλειοψηφία, ωστόσο υπήρξαν επτά ψήφοι υπέρ του συνδικαλιστή-γιατρού, με την τελική λύση να αναμένεται να δώσει η δημοτική παράταξη με προτροπή υπέρ της στήριξης από την Κουμουνδούρου.

Οι ελπίδες του Γιάννη Μανώλη στην Πελοπόννησο

Ο Γιάννης Μανώλης -πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ και νυν κορυφαίο στέλεχος της νεοσύστατης «Ενωσης για την Πατρίδα», που ίδρυσαν ο Χρήστος Ζώης και ο Βύρων Πολύδωρας- κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ερώτημα είναι ποιες ελπίδες μπορεί να έχει σε μια περιφέρεια που ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, έχει μηχανισμούς δύσκολους και πολύ δυναμικούς.

Ο… πονηρός πρώην συνδικαλιστής ελπίζει ότι θα εισπράξει το βουβό και υπόγειο ποτάμι της αντιπάθειας που τρέφουν οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι προς τον Πέτρο Τατούλη. Τις ίδιες ακριβώς ελπίδες έτρεφε και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, και εκλιπαρούσε να έχει το χρίσμα της Συγγρού. Παρά τη θέση του στη «γαλάζια» παράταξη -υπαρχηγός στον τομέα Αυτοδιοίκησης-, δεν κατάφερε να αποσπάσει το «ok» του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα δεδομένα ασφαλώς και βολεύουν τον δυναμικό πρώην συνδικαλιστή. Αν ο Γιάννης Μανώλης συσπειρώσει όλους τους «γαλάζιους» αντιφρονούντες, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, θα έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ισως και απρόσμενο.

Επιλεκτικές χορηγήσεις σε «γαλάζιους» δήμους

Από όλα έχει ο μπαχτσές της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Η ΚΕΔΕ κατηγορεί ευθέως το υπουργείο Οικονομικών πως σε αγαστή συνεργία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Μεταρρύθμισης «μοιράζουν επιλεκτικά και εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους».

«Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της» τονίζει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της και ζητά άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των «αδικαιολόγητων» επιχορηγήσεων από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε δήμους.

Αντιφατικές πρακτικές ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αφενός προωθεί -νέα- μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 94 εκατ. ευρώ, αφετέρου με υπουργικές αποφάσεις μοιράζει επιλεκτικά εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης -εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών- προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2014 κατά 94 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των δήμων, αλλά και μελλοντικών «διαθεσίμων» στους δήμους.

Καραμπόλες υπέρ του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο

Κι όμως, ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, Οδυσσέας Βουδούρης, βρίσκει πολλούς συμμάχους από εκεί που δεν το περίμενε. Ενας από αυτούς είναι ο πρώην υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητος της ευρύτερης Αριστεράς, Ανδρέας Νεφελούδης, τάσσεται ευθέως υπέρ της εκλογής του κ. Βουδούρη. «Ελπίζω και εύχομαι ο Βουδούρης να πάει καλά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για λόγους ουσίας και πολιτικού», έγραψε ο Ανδρέας Νεφελούδης στο facebook. Επιπρόσθετα, ρίχνει και ένα φαρμακερό καρφί: «Αν εκλεγεί, θα πρέπει να ανακηρυχθεί και ευεργέτης κάποιου; Τι εννοώ, άραγε;». Δεν θέλει και πολύ κόπο να βρεθεί τι ακριβώς εννοεί ο κ. Νεφελούδης… Απλώς, εννοεί τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, επειδή είναι ο πρώτος επιλαχών της ΔΗΜΑΡ στη Β’ Αθήνας και, επομένως, θα γίνει βουλευτής, εφόσον ο Οδυσσέας Βουδούρης γίνει περιφερειάρχης.

«Γαλάζιο» δίλημμα στην Περιφέρεια Αττικής

Η Νέα Δημοκρατία έχει επικίνδυνα αυτοεγκλωβιστεί στην επίμονη άρνηση των αυτοδιοικητικών στελεχών της στη στήριξη του νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού. Στην αρχή, ο πρωθυπουργός στόχευε στην από κοινού με το ΠΑΣΟΚ στήριξη του κ. Σγουρού στο πνεύμα της μη διατάραξης των λεπτών ισορροπιών της δικομματικής συγκυβέρνησης. Από τη δική της πλευρά, η Συγγρού, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, πρόκρινε την καθαρή κομματική υποψηφιότητα. Ωστόσο, ουδείς κορυφαίος ήθελε να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Οι αρνήσεις του Μάκη Βορίδη, του Αδωνι Γεωργιάδη και πολλών από τους πιο επιφανείς «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς έστρεψαν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προς άλλες κατευθύνσεις. Τα λαγωνικά χτύπησαν την πόρτα του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη. Ο κ. Παχατουρίδης, αφού «έπαιξε» πολιτικά έντεχνα το όνομά του με την περίφημη εμμονή στη διατήρηση της όποιας «αντιμνημονιακής ρητορικής», μάλλον προτίμησε το σίγουρο Περιστέρι παρά τις όποιες περιπέτειες στην Περιφέρεια Αττικής.

Με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται μπροστά σε πλήρες και αξεπέραστο αδιέξοδο, κορυφαίοι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου δηλώνουν ευθέως τη στήριξή τους στον νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, δηλώνει με νόημα: «Στηρίζουμε όσους δημιουργούν και όχι όσους ραδιουργούν». Είναι, δε, σίγουρο πως την άποψη του κ. Χατζηδάκη συμμερίζονται πολλοί «γαλάζιοι» ομόλογοί του στο λεκανοπέδιο. Παράλληλα, ο κ. Σγουρός έχει την πλήρη στήριξη των όποιων «πράσινων» δημάρχων. «Αποτελείτε εγγύηση δημιουργίας και προόδου και για την επόμενη πενταετία. Η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης θα είναι δίπλα σας. Βοηθήσατε την πόλη μας και θα σας βοηθήσει και αυτή, εάν αποφασίσετε να είστε και πάλι υποψήφιος», είπε ο Βασίλης Βαλασόπουλος, δήμαρχος Ηλιούπολης, προς τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, όσο στη Συγγρού ακούνε τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ να επαινούν τον Γιάννη Σγουρό, τόσο «ανεβαίνουν στα κάγκελα»…

The post Οι δαιδαλώδεις λαβύρινθοι των κομματικών χρισμάτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
εν λόγω, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, περιφέρεια αττικής, νεα δημοκρατια, μαΐου, υπουργοι, συμμετοχή, αρης, εκλογες, ιουνίου, εβερτ, καμμενος, αποσυρση, ματ, πειραιας, μιχαλολιάκος, ολυμπιακος, συριζα, θεσσαλονικη, καλαματα, σαμαρας, μνημονιο, λύση, ΠΑΣΟΚ, κεδε, διαυγεια, ΟΤΑ, δημαρ, facebook, αθηνα, δίλημμα, νέα, περιστερι, χατζηδακης, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σγουρος, κακλαμανης, καθαρα δευτερα, διακοπη ρευματος, www.facebook.com, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ολυμπιακοί αγώνες, εκλογες 2014, μιχαλολιάκος, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, περιφέρεια αττικής, αυγη, δημοκρατια, υπουργειο οικονομικων, αθροισμα, αλεξια, βιβλιο, βρισκεται, βυρωνα, βυρων, γινει, δευτερα, δικη, δίλημμα, δωσει, δυναμικο, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εμμονη, ενεργα, εν λόγω, εποχη, επτα, εσωτερικων, ζωη, ζητα, ζωης, ιδεα, θεωρια, κεδε, κινηση, κομμα, λύση, λογια, μαΐου, μακεδονια, μαξιμου, ματ, μειωση, μισθοδοσια, μορφη, νικη, νικο, νικητας, νοημα, οδυσσεας, ονομα, περιβαλλον, πηδαλιο, υπογραφη, ποκερ, προβληματα, πορτα, σιγουρο, συμμετοχή, σπυρου, σχεδια, συγγρου, χρηστος, χρυση, αγωνας, μπεχρακης, δημητρης, υπουργειο, ιουνίου, καρδια, μπροστα, θεματα
Τυχαία Θέματα