«Όχι» της τρόικα στο νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων

Αρνήθηκε την πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η Τρόικα, για το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Οι επικεφαλής της Τρόικα αμφισβήτησαν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για έσοδα που υπολογίζονται στα 3,17 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισαν το νέο σύστημα πολυδαίδαλο και γραφειοκρατικό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, ζητούν ένα απλούστερο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων και μία εύκολη διαδικασία προσδιορισμού των

φόρων. Επίσης, θεωρούν ότι η πολυπλοκότητα του σχεδίου που τους παρουσιάστηκε θέτει εν αμφιβόλω τόσο την βεβαίωση, όσο και την είσπραξη των αναλογούντων φόρων. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,17 δισ. ευρώ, τότε το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων.

Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις να μην εγκαταλειφθεί η σημερινή διαδικασία είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων. Δηλαδή, να διατηρηθεί το σημερινό χαράτσι στα ακίνητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι επικεφαλής της τρόικας στο κενό που θα προκύψει το 2013 από Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Μία δόση του ΕΕΤΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. Αυτό δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα του 2013, αλλά και αντίστοιχα πρόσθετα έσοδα το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα