«Όχι» στις εμμονές της τρόικας

Του Θανάση Δαβλούρου*

Μεσούσης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ελλάδα δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα δικά της λάθη, από τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ, αλλά και από τον λαθεμένο υπολογισμό του πολλαπλασιαστή των επιπτώσεων του πρώτου Μνημονίου.

Παρ’ όλα αυτά, και με τους Έλληνες πολίτες να υποβάλλονται σε πραγματικά επώδυνες θυσίες, τα χειρότερα,

οι πολύ δύσκολες μέρες, πέρασαν. Η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι εκθέσεις ξένων ειδικών και διεθνών οικονομικών οργανισμών, οι δημοσιονομικοί δείκτες, αλλά και η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει πια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και εξυγίανσης.

Παράλληλα, έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία – μέσω της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων – για να γίνει η Ελλάδα ένα πραγματικά σύγχρονο και λειτουργικό, ευρωπαϊκό, κράτος.

Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται σαφές ότι η πατρίδα μας έκανε το χρέος της και τίμησε την υπογραφή της. Είναι η σειρά τώρα των εταίρων και δανειστών μας να αναγνωρίσουν εμπράκτως τα ουσιαστικά αποτελέσματα που επέφεραν οι μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός. Θυσίες που τον «μάτωσαν» ακόμη περισσότερο, ακριβώς εξαιτίας της αβελτηρίας της τρόικας.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής από τις νέες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της τρόικας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμμένουν σε στρεβλώσεις και λαθεμένες υποδείξεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Φτάνοντας στα όρια του, εάν δεν τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποβληθεί σε νέες θυσίες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπρόσθετο βάρος.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το σαφές μήνυμα που απέστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιστή στις δεσμεύσεις της, η χώρα μας έπραξε υπέρ του δέοντος αυτό που έπρεπε να πράξει, πετυχαίνοντας εκτός άλλων και τη δημιουργία ενός σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με αίσθημα ευθύνης, με κύριο μέλημα να μην χαθεί ό, τι με πολύ μεγάλους κόπους και με σκληρές θυσίες κτίστηκε έως τώρα, αλλά και χωρίς καμία λαϊκιστική προσέγγιση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διαθέσει το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα, πρωτίστως, σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν τα μισθολόγια των ένστολων και την ενίσχυση αδύνατων, κοινωνικά ευπαθών, ομάδων.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι εταίροι και δανειστές μας είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι κι αυτοί να προχωρήσουν τώρα με τη σειρά τους σε μια σειρά βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να βοηθήσουν σ’ αυτήν την καθοριστική καμπή τη χώρα μας, η οποία υπέστη τα πάνδεινα και από δικά τους λάθη.

Στο πλαίσιο αυτό, μια γενναία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους κρίνεται επιβεβλημένη και ιστορικά δίκαιη, ως μια ουσιαστική αναγνώριση και ανταπόδοση για τις υπέρμετρα σκληρές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός.

Είναι προφανές ότι τα ωραία λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι “η Ευρώπη οφείλει πολλά, όχι μόνο στην αρχαία κλασική Ελλάδα, αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα για το παράδειγμα αποφασιστικότητας, δέσμευσης και θάρρους που δίνει σε αυτήν τη συγκυρία”, πλέον, δεν μας αρκούν.

* Ο Θανάσης Δαβλούρος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Αχαΐας.

The post «Όχι» στις εμμονές της τρόικας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα