Ομπάμα: Πέρασε την «κόκκινη γραμμή» ο Άσαντ – Αποφασισμένος για όλα, δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή άπαντες πίστευαν πως η αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα στη Συρία. είχε αρχίσει. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του ότι δεν ξεκινάει έναν πόλεμο, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και πως η όποια επέμβαση θα γίνει από απόσταση. «Δεν έχω λάβει ακόμα την τελική απόφαση για τη Συρία», δήλωσε ο πλανητάρχης.

Κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι οι ΗΠΑ

θα πρέπει να τιμωρήσουν το καθεστώς Ασαντ επειδή παραβίασε τη λεπτή «κόκκινη γραμμή», γιατί χρησιμοποίησε χημικά όπλα, και μάλιστα κατά αμάχων, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών. Η επίθεση με τα χημικά όπλα αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι παράλληλα «απειλεί την αμερικανική εθνική ασφάλεια». «Ο κόσμος δε μπορεί να ανεχθεί τους θανάτους γυναικών και παιδιών από χημικά», υπογράμμισε.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επέμβαση, παρότι δεν υπάρχει η «νομιμοποίηση» που θα τους παρείχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν ανικανότητα να απαντήσουν αποτελεσματικά «και να δράσουν μπροστά σε σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων στη Συρία».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Γεγονός που εκτιμάται ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ να «δηλώνει» εμμέσως ότι έχει τη διεθνή στήριξη, και μάλιστα από χώρες πρώην «δορυφόρους» της Ρωσίας, η οποία αντιδρά σθεναρά στο ενδεχόμενο χτυπήματος.

Με την τακτική αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να δείξει ότι υπάρχει διεθνής στήριξη στην απόφαση των ΗΠΑ να πλήξει το καθεστώς Άσαντ, μία μόλις ημέρα μετά το «όχι» της βρετανικής Βουλής στην εμπλοκή της Βρετανίας σε νέο πόλεμο, εξέλιξε που πλήγωσε τις παραδοσιακά αγαστές σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας.

Τι απαντά ο Άσαντ

Στον αντίποδα, ο Άσαντ εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δυναμικά την όποια επίθεση από τις χώρες της Δύσης. Ο στρατός της χώρας μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ, τονίζοντας ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων οι πάντες.

Στον Λίβανο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Εντωμεταξύ, η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που της έχουν ανατεθεί οι έρευνες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε σήμερα το πρωί στον Λίβανο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Άκε Σέλστρομ -που από τη Δευτέρα βρισκόταν για έρευνες στον τόπο της επίθεσης- διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στον Λίβανο, αφού είχε εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωί το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Δαμασκό.

Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, είχε αναχωρήσει ήδη χθες από τη Δαμασκό οδικώς και είχε φθάσει επίσης στον Λίβανο, που απέχει μόλις 45’ από την συριακή πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα