Ο Σαμαράς με τα μάτια του Bloomberg

Την προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να «σκιαγραφήσει» το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζοντάς τον ως τον ηγέτη που προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες για νέες περικοπές, ως επόμενος πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος έχει μια αμφισβητούμενη πολιτική καριέρα.

Ο 61χρονος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζει το Bloomberg, είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας

το πρώτο Μνημόνιο το 2010, και άσκησε δριμεία αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου για τις μεγάλες περικοπές στον κρατικό Προϋπολογισμό. Μάλιστα, τονίζεται, ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο σημείο να διαγράψει την αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή εκείνη υποστήριξε το Μνημόνιο, αλλά τώρα κέρδισε τις εκλογές ως «υπέρμαχος της λιτότητας».

«Ο Σαμαράς είναι ένα μάλλον διχαστικό πρόσωπο» υποστηρίζει ο Στέφανος Μάνος, που ήταν υπουργός μαζί με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη το 1990-93, και τώρα ως πρόεδρος της Δράσης έμεινε εκτός Βουλής. Κατά τον Στέφανο Μάνο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Το πρακτορείο επισημαίνει τις αναφορές του Σαμαρά για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αιτία που θεωρεί ικανή για να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Γερμανία που πιέζει για αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος, και τελικά να απειλήσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Το άρθρο τονίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την πρώτη θέση με μόλις 2,8 μονάδες διαφορά από τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσιπρα και πλέον εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα συνεχίσει το Πρόγραμμα την ώρα που η χώρα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

Η ΝΔ είχε το β’ ρόλο στην ελληνική χρεοκοπία

O αρθρογράφος του Bloomberg κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν την Ελλάδα στην Τρόικα, υπενθυμίζοντας την νίκη Παπανδρέου το 2009 και την υπόθεση του μεγάλου Ελλείμματος που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποκρύψει. Όπως γράφει, η Νέα Δημοκρατία είχε υποστηρικτικό ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας, και αυτό το γεγονός καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά ευάλωτο σε επιθέσεις από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ενώ αυξάνει την ανάγκη του να στραφεί στους δανειστές για να ζητήσει χαλάρωση της λιτότητας.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι πιθανή ήττα του Σαμαρά από τον 37χρονο «πρώην διαδηλωτή» Αλέξη Τσίπρα, θα απειλούσε τη χώρα με έξοδο από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή και οικονομική κατάρρευση.

Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με το πρακτορείο, που άνθρωποι όπως ο καθηγητής Θάνος Βερέμης ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία παρότι δεν συμπαθούν καθόλου τον Αντώνη Σαμαρά:

«Δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος πολιτικός», λέει ο καθηγητής, που χαρακτηρίζει την 20ετή πολιτική του διαδρομή γεμάτη τρικ και κατεργαριές. Ωστόσο, λέει, ότι ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 17ης Ιουνίου «για να καταψηφίσω τον Τσίπρα. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφή».

Η Πολιτική Άνοιξη, η έρημος και η επιστροφή στο μαντρί

Το άρθρο υπενθυμίζει στους ξενόγλωσσους αναγνώστες του Bloomberg ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε ρίξ

Keywords
Τυχαία Θέματα