Ο Όθων νυμφεύεται την Αμαλία

Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος ή αλλιώς Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach) (1 Ιουνίου1815 – 14 Ιουλίου 1867), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου 1836 ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύτηκε την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβρούργου Μαρία, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομα Αμαλία και το ζευγάρι έφτασε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου1837.

Η Αμαλία έλαβε το όνομα “Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος”, που διατήρησε μέχρι το 1862. Σημειώνεται ότι ο γάμος αυτός έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η βουλή, κατόπιν προσωπικής απόφασης του ίδιου του Όθωνα προκειμένου έτσι να μη μαθευτεί στις Μεγάλες Δυνάμεις, που μονίμως από τότε εμπλέκονταν για το κάθε τι στη χώρα, και του δημιουργήσουν θέμα στις προσωπικές – ιδιωτικές του προτιμήσεις.

Το νιόπαντρο ζευγάρι στεγάστηκε στο σπίτι του Βούρου στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Από τις πρώτες ημέρες στην χώρα μας, η Αμαλία μας έδειξε τον χαρακτήρα της. Ήταν αυταρχική και φιλόδοξη, ενώ του Όθωνα, διανοητικά καθυστερημέ-νος όπως ήταν, δεν του εμπιστευόμασταν τη λύση σοβαρών προβλημάτων μας. Αναφέρεται πως τον Μάρτη του 1861 ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη Βασίλισσά, γιατί -όπως πίστευε- δεν αγάπησε ποτέ την Ελλάδα παρά μόνο το θρόνο της.

Σαν να μην έφταναν αυτά φήμες λένε πως η βασίλισσα Αμαλία έπασχε από μιά πάθηση που οι γιατροί της εποχής ήταν αδύνατον να διαγνώσουν, καθώς ήταν άγνωστη τότε. Είναι η συγγενής απλασία η αγενεσία κόλπου.

Όταν η Αμαλία πέθανε εξόριστη στη Βαυαρία το 1875 από πνευμονία και καρδιακή κάμψη, σε ηλικία 57 ετών, αναφέρεται από τους ιστορικούς της εποχής πως κατέβηκε στον τάφο της παρθένος. Ο ιστορικός Ανδρέας Σκανδά-μης γράφει πως τάχα τα αδέρφια της Αμαλίας έδωσαν την άδεια στον γιατρό Χαν Βίχε να ενεργήσει νεκροψία στο πτώμα της και βρέθηκε παρθένος. Νεκροψίες όμως όλες τις εποχές διενεργούνται σε αιφνίδιους και ανεξήγητους θανάτους και όχι ύστερα από πνευμονία. Το πιθανότερο είναι ο Βίχε να μην είχε ελέγξει τον παρθενικό υμένα της Βασίλισσας. Ίσως την πληροφορία της παρθενιάς της να επιδίωξαν τα αδέρφια της Αμαλίας, επειδή την εποχή του θανάτου της υπήρχε έχθρα μεταξύ αυτών και του Όθωνα και ήθελαν να τον βγάλουν ανίκανο. Πρέπει ν` αναφερθεί πως επίσημο πρωτόκολλο νεκροψίας της δεν αναβρέθηκε ποτέ.

Τελειώνω με ένα απόσπασμα από το Ημερολόγιο της Αμαλίας: “Κάθομαι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Δοξάζω το Θεό διότι μου χάρισε σωστό μυαλό. Αλλά πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν τα ουράνια μού`διναν και τη χαρά της μητρότητας. Αγαπώ τον άνδρα μου, η χώρα του έχει αναθέσει να την φροντίζει. Θεούλη μου, δώσε μου ένα αγοράκι, που θα μας χαρίσει ευτυχία”.

Ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα. Κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στη Βαμβέργη, αλλά ο Όθωνας δεν παραιτήθηκε επίσ

Keywords
Αναζητήσεις
φημες για βασιλια οθωνα, όθωνας και αμαλία
Τυχαία Θέματα