Ο νέος τσάρος έφερε χαμόγελα στο Χ. Α

Μια ακόμα συνεδρίαση-«ασανσέρ» ήταν και η αυτή της Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων, να αλλάζει 6 φορές πρόσημο και με σχετικά αυξημένες συναλλαγές να προσπαθεί να αντιδράσει, μετά την προχθεσινή μεγάλη πτώση και το χθεσινό αρνητικό ξεκίνημα.

Τελικά, με ώθηση της τελευταίας στιγμής, ο Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατόρθωσε να ολοκληρώσει ανοδικά τη συνεδρίαση της Τρίτης με κέρδη 1,59%, δείχνοντας μια πρώτη θετική αντίδραση της αγοράς στο όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 575,83 μονάδες. Κινούμενος με αρκετές διακυμάνσεις στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, έφτασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 1,96% αλλά και να υποχωρεί έως και 1,80%.
Ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 46,038 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+4,83%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+4,83%) και των Κατασκευών (+3,61%). Απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-0,42%), του Εμπορίου (-0,43%) και των Τροφίμων(-0,05%).
Από το σύνολο των τίτλων, 70 μετοχές ενισχύθηκαν, 55 υποχώρησαν και 20 παρέμειναν σταθερές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το σίριαλ με τη θέση του υπουργού Οικονομικών αλλά και το κομφούζιο που δημιουργήθηκε με την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής, επιβαρύνουν την ψυχολογία και δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας απέχει πολύ από το να πείσει τις αγορές πως μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον πίεσης.
Εξάλλου, το επίσημο αίτημα ένταξης στο μηχανισμό διάσωσης από την Κύπρο έστειλε το ΧΑΚ σε νέα πτώση 3,23%. Άλλωστε, οι κυπριακές τράπεζες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο τίτλος της Λαϊκής Τράπεζας υποχώρησε σε ποσοστό 7,41% στα 0,0750 ευρώ και της Τράπεζας Κύπρου σε ποσοστό 2,68% στα 0,29 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα