Ο καιρός για το Πάσχα από τον μετεωρολόγο Ιωάννη Καλλιάνο

Με αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με την μέση τιμή για την εποχή θα κυλήσει όλη η Μεγάλη εβδομάδα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές της Βοιωτίας, των Σερρών και της Πέλλας ο υδράργυρος κατάφερε να φτάσει ακόμα και τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη.

Μ. Τρίτη :

Λίγες αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας που γρήγορα όμως θα διαλυθούν. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα για

τις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει κατά τόπους τους 31-32 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται σε πολύ τοπικό επίπεδο να σημειωθούν ακόμα και τιμές της τάξεως των 33 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς ενώ στο Αιγαίο οι μέγιστες ριπές των βοριάδων θα αγγίζουν και τα 6 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο.

Μ. Τετάρτη :

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα βόρειο-δυτικά ηπειρωτικά όπου οι αραιές νεφώσεις κατά τόπους (κυρίως στα ορεινά) θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας στα ηπειρωτικά στους 30-32 βαθμούς Κελσίου, ενώ περιοχές των νομών Σερρών, Αιτ/νίας και Πρεβέζης δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα για θερμοκρασίες ακόμα των 33 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα. Οι εντάσεις και οι διευθύνσεις των ανέμων στα πελάγη δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή.

Μ. Πέμπτη :

Καθολική κυριαρχία του ήλιου στις περισσότερες ηπειρωτικές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ίσως σε πολύ τοπικό επίπεδο αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της βόρειο-δυτικής χώρας με μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας. Επίσης στα νότιο-ανατολικότερα τμήματα του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και νότιο-δυτικών τμημάτων της Τουρκίας ενδέχεται να εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες με πολύ γρήγορη βελτίωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά 1-3 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί και ασθενείς ενώ οι βοριάδες στο Κεντρικό Αιγαίο θα αγγίξουν τα 7 μποφόρ τοπικά.

Μ. Παρασκευή :

Στα πιο ορεινά τμήματα των διαμερισμάτων της Ηπείρου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας ενδέχεται να εκδηλωθούν λίγες μπόρες η και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή.

Μ. Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα :

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το Μ.Σάββατο λίγες τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, ενώ την Κυριακή του Πάσχα τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα Δυτικά και Βόρεια με τάση επέκτασης των φαινομένων κυρίως μετά το μεσημέρι και σε κεντρικά τμήματα της επικράτειας. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Σημείωση :

Επειδή η πρόγνωση του καιρού είναι μεσοπρόθεσμη, ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στα στοιχεία των τελευταίων ημερών και ειδικά από την Μ.Παρασκευή και στη συνέχεια.

Εύχομαι από καρδιάς …καλές γιορτές, καλή Ανάσταση, καλή ξεκούραση και ο,τι άλλο επιθυμείτε. Πάντως ο καιρός για αυτό το Πάσχα θα είναι ο σύμμαχός σας …!!

Καλλιάνος Ιωάννης

Μαθηματικός M.Sc – Μετεωρολόγος ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα