Ο κίνδυνος της δημοκρατορίας

Του Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ καιρούς επιχειρείται να υποκατασταθεί η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας από τις σκοπιμότητες της δημοκρατορίας, τότε δημιουργούνται ερείσματα υπονόμευσης της πρώτης.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ όλοι ποιες είναι οι αιτίες του «φουντώματος» της Χρυσής Αυγής. Η διάγνωση που οφείλουμε να κάνουμε είναι κρίσιμη και καθοριστική, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, που έθρεψαν κάποιοι με τις κατά καιρούς πράξεις, παραλείψεις και

σκοπιμότητές τους. Η επίκληση ορισμένων -που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν κρίσιμες κυβερνητικές πολιτικές- ότι αγωνίζονται για τη σωτηρία της πατρίδας, αποπνέει τουλάχιστον υποκρισία και διεγείρει την οργή των πολιτών.

Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των ανθρώπων που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε νεοναζί. Είναι κατατρεγμένοι και απόκληροι που το ίδιο το σύστημα τους εκσφενδονίζει έξω από τα λεγόμενα φυσιολογικά τείχη της κοινωνίας, βυθίζοντάς τους στην απελπισία και την απόγνωση. Η Χρυσή Αυγή με απόλυτα απλοϊκό τρόπο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα ελλείμματα της κοινωνικής δημοκρατίας και τις αντιφάσεις του συστήματος, καπηλευόμενη τον πατριωτισμό και εκμεταλλευόμενη τη συνεχιζόμενη -με απόλυτη ευθύνη των κρατούντων- ενδημούσα κοινωνική αδικία.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αυτό δεν αναχαιτίζεται με εξορκισμούς. Θα αναχαιτιστεί, εάν με γενναιότητα αναγνωριστούν οι ευθύνες όσων οδήγησαν αυτόν τον τόπο στις μοιραίες τραγικές μέρες που ζούμε. Πώς μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι θα αναχαιτιστεί αυτό το φαινόμενο, τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού και των ίδιων συνεχώς προσώπων δεν μπορεί να απαντήσει με πειστικό τρόπο πώς, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, η κοινωνική αδικία αυξάνεται και οι ανισότητες διευρύνονται; Ποιος από τους κυβερνώντες μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι τα βάρη αυτής της κρίσης κατανέμονται έστω και τώρα δίκαια, όταν υπάρχουν δεκάδες λίστες με ληστές που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα; Οταν οι θύλακες της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής εξακολουθούν να είναι στο απυρόβλητο;

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και ιδεολογικός αφοπλισμός της Χρυσής Αυγής θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει πατριωτική πολιτική βούληση από κυβερνήσεις που, με πρόσωπο και όχι προσωπείο, με πράξεις και όχι με λόγια, θα πείσουν τον ελληνικό λαό, έστω και τώρα, ότι θα πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει και θα τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν παρανόμως, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν τα οφειλόμενα.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ πατριωτισμός στη σημερινή συγκυρία συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση της αφόρητης και αποπνικτικής κοινωνικής αδικίας. Μόνο έτσι θα πείσουμε την κοινωνία ότι νοιαζόμαστε για αυτήν, ότι αγαπάμε πραγματικά τον άνθρωπο και ότι δεν υποκρινόμαστε. Οποιος εκπέμψει έναν τέτοιο δημοκρατικό πατριωτισμό που να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη, υπηρετώντας όχι τη δημοκρατορία και τη δημαγωγία, αλλά την πραγματική δημοκρατία, είναι εκείνος που θα απαλλάξει την πατρίδα και την κοινωνία από επικίνδυνες και εφιαλτικές περιπέτειες.

*Ο κ. Π. Κουρουμπλής είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

The post Ο κίνδυνος της δημοκρατορίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα