Ο φαύλος κύκλος της βίας

«Πέθανε το ένα μου παιδί, ας πεθάνει και το άλλο γιατί ο Θεός είναι ένας και αυτός είναι ο Αλλάχ». Με αυτη την χωρίς υπερβολή ακλόνητη πεποίθηση-πίστη απάντησε η μητέρα των δυο Τσετσένων που αιματοκύλησαν τη Βοστώνη.
Στην αρχή είχε δηλώσει και άγνοια και πεποίθηση ότι τα παιδιά της δεν εμπλέκονται πουθενά και απλώς σπουδάζουν στις ΗΠΑ, όπου είχαν –δήθεν- προσαρμοστεί στο δυτικό τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα είχε προσαρμοστεί στο δικό τους τρόπο η Αμερικανίδα συζυγος, ήδη χήρα, του Ταμερλάν.
Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (αρχική

άρνηση – διάψευση και ύστερα θρησκευτικός ζήλος) είχε εμφανιστεί ο πατέρας του Μωχάμεντ Ατα, του επικεφαλής της ομάδας που σκόρπισε θάνατο την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Στη Δύση το πρόβλημα είναι σύνθετο. Από τη μία η πολιτική που ακολουθεί σε αραβικές χώρες ενισχύει τον εξτρεμισμό, από την άλλη έχει βεβαιότητα ότι ο εξτρεμισμός δεν θα έφτανε σε αυτά τα αιματηρά επίπεδα, αν οι εξτρεμιστές δεν γίνονταν εκόντες-άκοντες «όργανα» άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων-κρατών…
Παράλληλα, η τραγωδία της Βοστώνης ανέδειξε μια νέα πραγματικότητα. Με εξαίρεση την υπόθεση Μακβέη το ’95, που είχε άλλα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα όλες οι βομβιστικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου, γίνονταν από ομάδες που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό. Ομως, οι δυο τρομοκράτες του μαραθωνίου οργάνωσαν το χτύπημα από μέσα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που θα υποχρεώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
Τι θα σημάνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο για τον Ομπάμα; Σίγουρα, σε πρώτη φάση σύγκρουση με το κατεστημένο που κυριαρχεί στο κογκρέσο, στο FBI, στη CIA και σε τοπικούς συλλόγους, το οποίο υποστηρίζει την επαναφορά της θανατικής ποινής και τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Αλλαγή πλεύσης;
Στην παρούσα φάση, η ηγεσία Ομπάμα βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση από την αρχή της θητείας της. Πρώτα από όλα χάνει έδαφος στη μάχη εναντίον των φωνών –ακραίων και μη– που έλεγαν ότι τα μέτρα ασφαλείας Μπους είχαν χαλαρώσει επικίνδυνα από το 2009. Δεύτερον, ίσως υποχωρήσει περισσότερο στις πιέσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Οπλων (NRA), η οποία ζητά πλήρη ελευθερία στην οπλοκατοχή για όπλα κάθε τύπου. Επίσης, αναμένεται να συγκρουστεί ξανά με τις πολιτείες όπως η Αριζόνα, στις οποίες οι τοπικές ελίτ ζητούσαν την ανακοπή των μεταναστευτικών ρευμάτων. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι δυο τρομοκράτες ήταν από την Τσετσενία, αυτό αποτελεί βάλσαμο για την ηγεσία Πούτιν, η οποία σηκώνοντας το δάχτυλο στον κρόταφο θα πει προς τον Λευκό Οίκο «εγώ στα ’λεγα». Το ποια θα είναι η πολιτική Ομπάμα στα θέματα ασφαλείας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια εξαιτίας του πασιφιστικού χαρακτήρα που έχει δείξει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ανακοινώσεις για ριζικές αλλαγές στην ασφάλεια, όπως αυτές που ανακοίνωσε πρόσφατα για την παρακολούθηση εγκληματιών μέσω του Διαδικτύου. Βέβαιο είναι ότι ο Ομπάμα βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες τις οποίες για να περάσει ίσως αναγκαστεί να έρθει σε μερική ρήξη με την ίδια του την πολιτική φιλοσοφία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα