Ο Ερντογάν τα έβαλε και με τα… Angry Birds – Όλες οι «παιδιάστικες εκρήξεις» του Τούρκου πρωθυπουργού

«Θα πληρώσουν το τίμημα. Θα λογοδοτήσουν. Πώς μπορείτε να απειλείτε την εθνική ασφάλεια;» φώναζε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, έπειτα από τον χθεσινό εκλογικό του θρίαμβο, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του με τα χέρια του υψωμένα προς τον ουρανό, ενώ προειδοποίησε: «Από αύριο, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι που θα φύγουν από τη χώρα».

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, μία ομιλία τέτοιου είδους θα ήταν μία στιγμή για ενωτικά λόγια. Αλλά ο Ερντογάν, ο οποίος τις περασμένες εβδομάδες αντιμετώπιζε το ένα

σκάνδαλο μετά το άλλο, δεν είχε διάθεση για τέτοια» γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σημειώνοντας ότι κανονικά αυτά τα σχόλια θα ήταν αξιοσημείωτα σε ένα κράτος που αυτοαποκαλείται δημοκρατικό.

«Αλλά με έναν σκληρό τρόπο, δεν ήταν. Ο Ερντογάν, που αποκαλεί τον εαυτό του “Άνδρα της Κασίμπασα” τονίζοντας τη εργατική συνοικία που μεγάλωσε, μας έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους τις εκρήξεις. Στην πραγματικότητα είναι η πιο χαρακτηριστική πλευρά της δημοτικότητάς του, η οποία παρά τις κατηγορίες για διαφθορά παραμένει υψηλή» γράφει η Washington Post. Όπως έγραψε η Ασλί Αϊντίντασμπας στο περιοδικό Forbes το 2009, η σχεδόν κωμική αγωνιστικότητα του Ερντογάν είναι χαρακτηριστικός τρόπος διακυβέρνησης ενός έθνους που κάποτε απλωνόταν σε τρεις ηπείρους και θεωρείτο αυτοκρατορία.

Η επιθετικότητα του Ερντογάν θυμίζει εκείνη του Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. Έχει τον ίδιο σκοπό: να αποκαταστήσει το αίσθημα της χαμένης υπερηφάνειας. «Αυτό ποτέ δεν ήταν περισσότερο εμφανές από ό,τι το 2009 όταν ο Ερντογάν εξοργίστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. “Είσαι γέρος” είπε ο Ερντογάν στον τότε ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. “Η φωνή σου είναι δυνατή από την ένοχη συνείδησή σου. Όταν πρόκειται να σκοτώσεις, γνωρίζεις πολύ καλά πώς να το κάνεις. Ξέρω πώς χτυπάς και σκοτώνεις παιδιά στις παραλίες”» συνεχίζει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Νταβός τελείωσε για τον ίδιο και επέστρεψε θριαμβευτής στη Τουρκία. Ο τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει καλά την τακτική αυτή. Το 2011, είδε ένα άγαλμα, το λεγόμενο «Μνημείο για την Ανθρωπότητα», που συμβόλιζε έναν Τούρκο να αντικρίζει έναν Αρμένιο. Το αποκάλεσε «τέρας», «βδέλυγμα» και «περίεργο πράγμα» και έβαλε να το κατεδαφίσουν. Ακολουθούν χαρακτηριστικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά πάντων:

Για τον Τύπο: «Τα μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει την αξιοπιστία τους σε αυτή τη χώρα. Σας καλώ να ξεκινήσετε μία εκστρατεία εναντίον τους. Είμαι εντελώς ξεκάθαρος ως προς αυτό».

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τώρα έχουμε δικαστική εντολή. Θα εξολοθρεύσουμε το Twitter. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα γίνουν μάρτυρες της δύναμης της Τουρκικής Δημοκρατίας». Και: «Το Twitter, το Facebook και το YouTube πρέπει να σεβαστούν τους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Για το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds: «Γιατί είναι τα πουλιά τόσο θυμωμένα; Αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά;»

Για τους διαδηλωτές: «Αν αποκαλείται αυτό σκληρότητα, με συγχωρείτε αλλά αυτός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αλλάξει».

Για το ποτό: «Όποιος πίνει αλκοόλ είναι αλκοολικός».

Και για την… κοινωνιολογία: «Γνωρίζω κοινωνιολογία πολύ καλά για πολιτικός» είπε σε έναν ηγέτη συνδικαλιστών, πριν βγει μαινόμενος από την αίθουσα, για να τον ηρεμήσει η κόρη του.

The post Ο Ερντογάν τα έβαλε και με τα… Angry Birds – Όλες οι «παιδιάστικες εκρήξεις» του Τούρκου πρωθυπουργού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα