Ο εκνευρισμός Σαμαρά… για τις «γκάφες» των υπουργών

Η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό αφήνει την αίσθηση ότι ο συγχρονισμός των μελών της χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγχύσεις και να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκνευριστεί σε απίστευτο βαθμό.

Σε μια περίοδο, λίγο πριν φθάσει η τρόικα, όπου η κυβέρνηση όφειλε να είναι «ετοιμοπόλεμη» και να δίνει συντονισμένα τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις, αναδεικνύονται πολλές λανθασμένες

κινήσεις από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι τορπιλίζουν την κεντρική κυβερνητική γραμμή.

«Ακόμα ψαχνόμαστε, παρά τα όσα λέγονται πως όλα λειτουργούν ρολόι» λέει έμπειρος υπουργός που άκουσε τον Αντ. Σαμαρά στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη να επιμένει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να εμφανίζεται ικανοποιημένος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα των πλειστηριασμών που ανέδειξε για μια ακόμη φορά την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και φάνηκε και πάλι ότι η κυβέρνηση επικρίνεται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν έγινε καμία προεργασία και δεν υπολογίστηκαν οι αντιδράσεις των βουλευτών και της κοινωνίας.

Για το καλοκαίρι του 2014 σχεδιάζει να αναβάλει η κυβέρνηση την άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στους κόλπους της, αλλά και τη σφοδρή επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να μην ανοίξει τον «καυτό» φάκελό τους.

Η κατάσταση τείνει να γίνει κωμική, καθώς επί πάρα πολλές ημέρες έχει δημιουργηθεί μια πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, για ένα μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι «οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά στους υπουργούς που μετείχαν στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη, «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος. Δεν μπορεί να συζητηθεί επί του παρόντος». Δήλωση η οποία, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, φανερώνει ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πολύ καλά την ευαισθησία της κοινωνίας επί του συγκεκριμένου θέματος, γεγονός που σημαίνει ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και στοχευμένοι, ώστε να αποφευχθεί τυχόν πολιτικό… «ατύχημα», με δεδομένες και τις αντιδράσεις – διαφωνίες των 11 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ένα άλλο παρόμοιο ζήτημα που ανέδειξε την έλλειψη σχεδιασμού ήταν και το λεγόμενο «σεισμόσημο», δηλ. η επιβολή ενός τέλους στα ακίνητα για τον κίνδυνο σεισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εμφανίστηκε χθες στο Μέγκα και είπε ότι θα επιβληθεί σεισμόσημο στα ακίνητα. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση και αν και υπήρξε αρχική σκέψη να διαψεύσει το υπουργείο Οικονομικών, τελικά επελέγη να αυτοδιαψευσθεί ο ίδιος ο υπουργός. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση» είπε.

Το αποκορύφωμα της ανυπαρξίας σχεδιασμού και υπολογισμού των συνεπειών από μια κυβερνητική απόφαση, είναι η ιστορία με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει για εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Μετά από αντιδράσεις πολλών εβδομάδων και αφού η κυβέρνηση έχει υποστεί μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική ήττα, υπάρχει σκέψη να ανασταλεί η τοποθέτηση του Χρ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα