Ο άγνωστος Αϊβαλιώτης πίσω από το «Νούμερο 31328»


Σημαντικό αρχειακό υλικό του ακαδημαϊκού και συγγραφέα Ηλία Βενέζη θα παρουσιαστεί στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», γεγονός που συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από το θάνατό του. Η κόρη του, Άννα Βενέζη- Κοσμετάτου, δώρισε μέρος της αρχειακής κληρονομιάς του πατέρα της, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα με έργα όπως η «Αιολική Γη», η «Γαλήνη» ή το θεατρικό «Μπλοκ C».

Το όνομά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μικρασιατική καταστροφή,

τα τάγματα εργασίας και το βιβλίο που του χάρισε την απόλυτη αναγνώριση: «Το νούμερο 31328».

Η διευθύντρια της Γενναδείου, Μαρία Γεωργοπούλου, αναφέρει στα «Νέα»: «Το όνομα του Ηλία Βενέζη έρχεται να προστεθεί δίπλα σε εκείνα του Τερζάκη, του Μυριβήλη, του Σεφέρη, του Ελύτη, τα αρχία των οποίων βρίσκονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Είναι σαν να ξαναβρίσκεται μια παρέα ανθρώπων που δούλεψαν μαζί, αυτή τη φορά στα αρχειοστάσια. Με τη δωρεά αυτή είναι σαν να συμπληρώνεται ακόμη ένα κομμάτι σε ένα παζλ, διότι φανταστείτε ότι για παράδειγμα στο αρχείο Βενέζη έχουμε τις επιστολές που λάμβανε. Δεν έχουμε τις απαντήσεις που έστελνε. Όμως στο αρχείο του Τερζάκη μπορεί κανείς να βρει τις απαντήσεις του Βενέζη. Η συνύπαρξη πολλών αρχείων της ίδιας εποχής μας επιτρέπει να μπαίνουμε από το ένα στο άλλο».

Μέσα από το αρχείο του Ηλία Βενέζη μπορεί κάποιος, να ανακαλύψει τις εκδόσεις των έργων του σε διαφορετικές γλώσσες. Χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων με κριτικές για το έργο του, σημειώσεις από τα ταξίδια του, τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ, οι ραδιοφωνικές ομιλίες του, οι συνεργασίες του με εφημερίδες όπως «Το Βήμα» και η «Ακρόπολις», η εισήγησή του για την εκλογή του Γεωργίου Σεφέρη ως ακαδημαϊκού αλλά και η παραίτησή του από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία υπηρέτησε 33 χρόνια, αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι του πλούσιου αρχείου του που επιμελείται επίσης ο ιστορικός Αλέξης Μάλλιαρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα