Ντοκιμαντέρ η ζωή του Γρηγορίου Λαμπράκη

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, γνωστός από τις ταινίες «Ημερολόγια Καταστρώματος -Γιώργος Σεφέρης», «Ι. Μόραλης», «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη» και «Υπογραφή», επιστρέφει με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ταινία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012 περίπου, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φάση του μοντάζ.

Αν ζούσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης θα ήταν σήμερα 100 χρόνων. Ο ενθουσιασμός του

για τη ζωή, ο αγώνας και οι αγωνίες του για τα ιδανικά της ειρήνης και της δημοκρατίας, ανακόπηκαν βάναυσα στα 51 του χρόνια, με την δολοφονία του, το Μάιο του 1963, στην Θεσσαλονίκη, από το παρακράτος εκείνης της εποχής.

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος εξήγησε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ πως προσεγγίζει λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας, της δράσης και της υπόθεσης Γρηγόρη Λαμπράκη, όπως το ότι ήταν Βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, γιατρός (υφηγητής μαιευτικής -γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ενδοκρινολόγος ), βουλευτής της ΕΔΑ και Μαραθωνοδρόμς της Ειρήνης.

Στην ταινία θα περιγράψει τη δολοφονία του από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής, (το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού) που συγκλόνισε το πανελλήνιο και σήμανε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.

 Η ποιητική, εικαστική, σκηνοθετική ματιά του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, πώς βλέπει την Ιστορία και την πολιτική σε μια ταινία τεκμηρίωσης; Τις ερμηνεύει; Εμπλέκει και στοιχεία μυθοπλασίας; «Δεν το κρύβω αυτό στις ταινίες μου»,  ομολογεί.

Επί δύο χρόνια, ο σκηνοθέτης έκανε ενδελεχή έρευνα και άντλησε υλικό από τα «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας», από το «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης» και άλλους φορείς. Χρησιμοποιεί προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφικά και σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τα, «έτσι κι αλλιώς, λίγα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που αφορούν τον Λαμπράκη» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης.

Εντελώς τυχαία ο σκηνοθέτης στην διάρκεια της έρευνάς του, βρήκε ανέκδοτο φιλμ από την Α΄Μαραθώνια πορεία , στις 22 Απριλίου 1963 και το οποίο είχε τραβήξει με ερασιτεχνική κάμερα , ο συναγωνιστής του, Γιώργος Γέρου, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη να περπατά ξεδιπλώνοντας το πανό με την επιγραφή ΕΛΛΑΣ και το σήμα αφοπλισμού δεξιά και αριστερά. Από εκεί και η γνωστή φωτογραφία να κατεβαίνει από τον Τύμβο με το πανό, «σαν Εσταυρωμένος» ενώ, όπως λέει στον Στ. Χαραλαμπόπουλο η παλιά του συναγωνίστρια του Γιούλη Λιναρδάτου, «ο Λαμπράκης δεν περπατούσε κάλπαζε. Ήταν 51 ετών αλλά όλοι είχαμε την αίσθηση ότι ήταν νέος». Υπενθυμίζεται ότι η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση, έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις αλλά ο Γρ. Λαμπράκης ξέφυγε από τον κλοιό της αστυνομίας λόγω της βουλευτικής του ασυλίας και βάδισε εν μέσω απειλών, έως τον Τύμβο.

Εξίσου σπάνιο υλικό της ταινίας αποτελούν τα στιγμιότυπα που είχε τραβήξει ο Φιλοποίμην Φίνος, από την πορ

Keywords
Τυχαία Θέματα