«Νι χάο Τζονγκ Γκούο, νι χάο Σι Λα» (γεια σου Κίνα, γεια σου Ελλάδα), είπε ο Σαμαράς στον κινέζο πρωθυπουργό

Έναν ένθερμο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς στον κινέζο πρωθυπουργό και σε όσους παρευρέθησαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Glamorous Greece», γεγονός που αποδεικνύει το θερμό κλίμα που χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα. «Νι χάο, Τζονγκ Γκούο, νι χάο Σι Λα!» («γεια σου Κίνα, γεια σου Ελλάδα»), είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς,

στην πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους (εξ ου και οι κανονιοβολισμοί), περπάτησε σε… χιλιόμετρα κόκκινου χαλιού και ξεναγήθηκε στην «Απαγορευμένη Πόλη», η οποία με φροντίδα των κινεζικών Αρχών, παρέμεινε κλειστή στους τουρίστες όση ώρα διήρκεσε η ξενάγηση της αποστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι επέμειναν να δείξουν κάθε γωνιά της Απαγορευμένης Πόλης στον πρωθυπουργό και στα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Κίνα. Σε συνδυασμό με τη ζέστη και την απόλυτη υγρασία που επικρατεί στο Πεκίνο υπουργοί και συνοδοί κουράστηκαν και ίδρωσαν πολύ…

Εξίσου θερμό λοιπόν, με την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Κινέζοι ήταν το σύντομο κείμενο που έγραψε στα αγγλικά ο Αντώνης Σαμαράς στο βιβλίο επισκεπτών της «Απαγορευμένης Πόλης»: «Η ελληνική αντιπροσωπεία και εγώ δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την απίστευτη ομορφιά, όπως επίσης και την ιστορική σημασία αυτού του τόπου. Ενα εκατομμύριο ευχαριστίες γι’ αυτή την απίστευτη ευκαιρία!».

Η διατριβή σε κλασικούς συγγραφείς

Με ιδιαίτερη αδυναμία σε έναν κινέζο φιλόσοφο του 6ου αιώνα π.Χ., τον Λάο Τσε ο πρωθυπουργός πριν το ταξίδι του στη Κίνα διάβαζε πυρετωδώς κινέζους κλασικούς συγγραφείς, σύμφωνα με όσα γράφει ο Βηματοδότης.

Κατά την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός μελετούσε μετά μανίας την κινεζική φιλοσοφία, εν όψει της επίσκεψής του στην Κίνα στις 15 Μαΐου.

Το έργο του Λάο Τσε είναι μια από τις σημαντικότερες πραγματείες της κινεζικής φιλοσοφίας, ανέπτυξε την έννοια του «Τάο», που συχνά μεταφράζεται ως «ο δρόμος» και διεύρυνε τον ορισμό του σε μια αυθύπαρκτη τάξη και κατάσταση του Σύμπαντος. Ορισμένα από αποφθέγματα του κινέζου αυτού φιλοσόφου που τα είπε τον 6ο αιώνα π.Χ. είναι χρήσιμα και σήμερα για τους πολιτικούς, φτάνει να τα κάνουν πράξη.

Ποια είναι αυτά τα αποφθέγματα; «Το να μην κάνεις τίποτε είναι καλύτερο από το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτε» ή «όταν ο ικανός ηγέτης ολοκληρώσει το έργο του, ο κόσμος λέει ότι όλα έγιναν φυσιολογικά» ή ακόμη « όσο πληθαίνουν οι νόμοι, πολλαπλασιάζονται οι παράνομοι». Και τέλος «πρέπει να κυβερνάς μια χώρα όπως τηγανίζεις ένα μικρό ψάρι. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς να το παρακάνεις».

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο
αντιπροσωπεία κινέζων δημοσιογράφων επισκέφθηκε κατά σύμπτωση το Κοινοβούλιο και είδε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Επισκέφθηκαν την αίθουσα του Κοινοβουλίου, φωτογράφιζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και συναντήθηκαν και με έλληνες συναδέλφους τους στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Ξέρετε τι ρώτησαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες; Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η δουλειά τους στο Κοινοβούλιο. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να πει στους Κινέζους ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για επενδύσεις.

Δείτε σχετικά άρθρα

http://www.paraskhnio.gr/2013/05/17/ti-ipan-samaras-giannakis-stin-kina/

http://www.paraskhnio.gr/2013/05/17/glamorous-greece-ipe-sta-kinezika-o-samaras/

http://www.paraskhnio.gr/2013/05/17/samaras-i-ellada-mpori-na-gini-pili-evropis-kinas/?doing_wp_cron=1368778373.2093589305877685546875

Keywords
Τυχαία Θέματα