Νέο ραντεβού σήμερα Στουρνάρα-τρόικας – «Αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου»

Στον απόηχο της δήλωσης ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι «είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου», πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα και της Τρόικας στις 12 το μεσημέρι.

«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας,

όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, τριγμούς έχουν προκαλέσει οι διαρροές στον ξένο Τύπο περί «επανάστασης εάν ληφθεί έστω και μισό μέτρο» αλλά και τα δεικτικά σχόλια από τις Βρυξέλλες ότι «η συζήτηση δείχνει να έχει επιστρέψει στο 2010…».

Την ώρα που η τρόικα προβάλλει συνεχώς νέες καθυστερήσεις και νέα θέματα, φτάνοντας-όπως και ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ -στα απροσδιόριστα ακόμη εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, μέτρα του 2015-στάσιμα παραμένουν τρία μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης: Απολύσεις, πλειστηριασμοί και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα φαίνεται πως διατηρεί μια θολή στάση ακόμη και στο πώς θα καλυφθεί η διαφορά των περίπου 150 εκατ. ευρώ που ανακάλυψαν από τον υπολογισμό του νέου φόρου στα ακίνητα καθώς φαίνεται πως οι δανειστές «κλωτσάνε» στο ενδεχόμενο να κουρευτεί εκ νέου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μεγάλη αμφιβολία συνεχίζει να υπάρχει και για την αποδοτικότητα των μέτρων Βρούτση για το ασφαλιστικό, οι πιέσεις για οριζόντια εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ είναι αφόρητες ενώ αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο και με ποιον τρόπο έπεσε στο τραπέζι το θέμα των μισθολογικών των ενστόλων.

Παράλληλα, «αγκάθι» παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών. Ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράλογη απαίτηση των τροικανών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στις ισχυρές πιέσεις που ήδη εκδηλώνονται προς το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητεί παράταση στο ισχύον καθεστώς και τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ευθέως ότι τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας.

Παρά την έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα αν θα επιτευχθεί μια συμφωνία πριν τις 9 Δεκεμβρίου, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως στις νέες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας πλεόνασμα ενώ κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός πως όλα έχουν «παγώσει» ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

The post Νέο ραντεβού σήμερα Στουρνάρα-τρόικας – «Αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα