Νέο μνημόνιο με «χρυσές» απαιτήσεις ετοιμάζει το ΔΝΤ για την Κύπρο

Πρόταση για δεύτερο μνημόνιο εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών στην Κύπρο φαίνεται πως έχει υποβάλλει το ΔΝΤ, μέσω του οποίου ζητά την απώλεια θέσεων 2.000 εκπαιδευτικών και τη μείωση μισθών στο δημόσιο κατά 5%, σύμφωνα με την εφημερίδα

«Πολίτης».

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να έχει συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και στη συνέχεια τα Ταμείο συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα πριν κλείσουν οι κυπριακές τράπεζες.
Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.
Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ.
Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Ακόμη προβλέπεται η έξοδος από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται αν πρόκειται περί εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού.
Για τις δαπάνες στην υγεία, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το σύστημα, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, εγείρει ερωτηματικά περί ισονομίας των πολιτών, καθώς πολλά από τα έξοδα αναλαμβάνονται απευθείας «από την τσέπη» των πολιτών.
Με ένα υπουργείο Υγείας, που διεκδικεί συγχρόνως τους ρόλους του διαμορφωτή πολιτικής, του υπεύθυνου εφαρμογής της και της μονοπωλιακής παροχής υπηρεσιών υγείας, η όλη κυπριακή δομή υγείας, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, πάσχει. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να διαχωρίσει θεσμικά αυτούς τους ρόλους.
Τέλος, το ΔΝΤ προτείνει όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται και προτείνει επέκταση του επιδόματος ανεργίας στον έναν χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα