Νέες αναταράξεις στην κυβέρνηση με την τροπολογία του ΚΚΕ για την ΕΡΤ

Νέους κραδασμούς προκαλεί στην τρικομματική κυβέρνηση η τροπολογία του ΚΚΕ η οποία κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχικά επικράτησε η άποψη ότι ο υπουργός δεν θα την έκανε αποδεκτή γιατί είναι άσχετη με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και αφορά το Ερρικος

Ντυνάν. Όμως στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις καθώς το άρθρο 73 παραγ.4 του Συντάγματος επιβάλλει τη συζήτηση της τροπολογίας. Σύμφωνα με το άρθρο ” «Είναι παραδεκτή τροπολογία ή προσθήκη που την υποβάλλει αρχηγός κόμματος ή εκπρόσωπος ομάδας κατά τους ορισμούς της παραγράφου 3 του άρθρου 74, όταν πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν την οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και των οργανισμών δημόσιου ενδιαφέροντος, την υπηρεσιακή γενικά κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας, των υπαλλήλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και δημόσιων γενικά επιχειρήσεων.”

Νομικοί κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι υπάρχει η δυνατότητα το προεδρείο της Βουλής να επικαλεστεί την παραγαφο 3 του ίδιου άρθρου που αναφέρει οτι ” καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Bουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ,δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο. »

Το ερώτημα λοιπόν είναι πια θέση θα κρατήσουν τα άλλα δυο κόμματα της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δηλαδή και αν θα επιμείνουν όχι μόνο στη συζήτηση της τροπολογίας αλλά και στην ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να μπει η τροπολογία σε ψηφοφορία και φυσικά δεν επιθυμεί και τη ζήτηση καθώς αυτή θα φορτίσει το κλίμα εν όψει της αυριανής νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών.

Τι θα γίνει όμως αν τα άλλα δυο κόμματα επιμείνουν; Πάντως με βάση πληροφορίες και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι έτοιμα να ξεπεράσουν τον σημερινό σκόπελο προκειμένου αύριο να βγει λευκός καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα