«Ναι» σε ειρηνική επίλυση για Συρία από Βρετανία – Σχέδιο για τα χημικά καταθέτει το Παρίσι

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, τάσσεται υπέρ μίας επιλογής διαφορετική από την στρατιωτική επέμβαση, ώστε να επιλυθεί η κρίση στη Συρία.

Παρόλα αυτά όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters «θα χρειαστούν πολύ γρήγορα και ξεκάθαρα στοιχεία ότι πρόκειται για γνήσια, καλή τη πίστει πρόταση που μπορεί να οδηγήσει κάπου», τονίζοντας ωστόσο ότι ενδέχεται να πρόκειται για τακτική ώστε η Συρία να κερδίσει χρόνο.

Σχέδιο απόφασης με στόχο «να καταδικαστεί η σφαγή της 21ης Αυγούστου που διαπράχθηκε από
το καθεστώς» και «να ριχτεί φως» στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων θα καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Γαλλία, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Φαμπιούς διευκρίνισε πως η απόφαση, η οποία θα ληφθεί βάσει του Κεφαλαίου 7 του χάρτη του ΟΗΕ που καλύπτει την ανάληψη στρατιωτικής και μη στρατιωτικής δράσης για την αποκατάσταση της ειρήνης, θα προειδοποιεί τη Δαμασκό για «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες αν παραβιάσει τους όρους που θα τεθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και θα προβλέπει τον «έλεγχο και την καταστροφή» των συριακών χημικών όπλων, ενώ θα ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα πως η διεθνής πίεση, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, επί του συριακού καθεστώτος «λειτούργησε», όπως φάνηκε από τη ρωσική πρόταση για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Δαμασκού.

«Αν δεν υπήρχε πίεση από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για να εμποδιστεί η διάδοση και η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, δεν θα υπήρχε αυτή η αντίδραση, αν δεν υπήρχε αυτή η αποφασιστικότητα, η Ρωσία δεν θα είχε μετακινηθεί», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα