Ν. Αφρική: Διαδηλώσεις γυναικών κατά του Πιστόριους

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του γνωστού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, γυναίκες από τη Νότιο Αφρική πραγματοποιούν διαδηλώσεις εναντίον του.

Μέλη της

Εθνικής Αφρικανικής Επιτροπής για τη Γυναίκα βρίσκονται σε καθημερινή βάση έξω από το δικαστήριο στην Πρετόρια φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είμαστε όλες Ρίβα» και «Ο Όσκαρ θα σαπίσει στη φυλακή»,

Αν και το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την καταδίκη του Όσκαρ Πιστόριους, ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ φέρεται να του ασκεί σοβαρή πίεση ώστε να εκμαιεύσει πληροφορίες για το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Σύμφωνα με στατιστικές του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, τρεις γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από τους συντρόφους τους με τα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών να είναι κατά μέσο όρο πέντε φορές υψηλότερα στη Νότιο Αφρική, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο το NBC, το πιο παράξενο είναι ότι ελάχιστοι δράστες καταλήγουν στο δικαστήριο ή συλλαμβάνονται, καθώς ελάχιστες γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποίηση. Μόλις ένα στα εννέα θύματα καταγγέλλουν τους βιαστές τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Εθνικής Αφρικανικής Επιτροπής για τη Γυναίκα, Νοκιλάνια Τζέλε, «αν είσαι φτωχή δε ζητάς βοήθεια, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα για να πάει μια γυναίκα σε ένα από τα 120 αστυνομικά τμήματα και να αναφέρουν τη βιαιότητα». Η Τζέλε μάλιστα έκανε λόγο για «οδυνηρή» εμπειρία κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των γυναικών στην αστυνομία και στον εισαγγελέα.

Εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία ενός μέλους της επιτροπής που ομολόγησε πως είχε υποστεί κι αυτή κακοποίηση όπως η Ρίβα, αλλά όπως επισήμανε «χάρη στο Θεό σώθηκα. Ευτυχώς δεν κατέληξε κάτω από το χώμα. Αναπνέω ακόμα, είμαι όρθια και μπορώ να βγω από αυτή την κατάσταση».

The post Ν. Αφρική: Διαδηλώσεις γυναικών κατά του Πιστόριους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα