«Μουδιασμένες» οι προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Κάιρο

Διστακτικές για μεγάλες υποχωρήσεις εμφανίζονται οι δύο πλευρές στην Αίγυπτο κατά το ξεκίνημα της διαβούλευσης που επιχειρούν αξιωματούχοι από ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Στη συνάντηση με έγκλειστο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία τελικά επιβεβαιώθηκε, οι ξένοι αξιωματούχοι δεν διαπίστωσαν σημαντική αλλαγή στάσης.

Ωστόσο, οι διπλωματικές αποστολές μιλούν για πρώτα μέτρα οικοδομήσης εμπιστοσύνης, τα οποία δεν αποκλείεται να έρθουν αρκετά

σύντομα -όπως η απελευθέρωση ορισμένων ηγετικών στελεχών των Αδελφών.

Οι ξένες πλευρές επιβεβαίωσαν τελικά τις αναφορές της Δευτέρας πως οι απεσταλμένοι συνάντησαν τον Χαϊράτ ελ Σάτερ, φυλακισμένο «πολιτικό στρατηγό» των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη μονάδα ύψιστης ασφαλείας όπου κρατείται.

Από τη συνάντηση δεν βγήκαν πολλές λεπτομέρειες. Εκπρόσωποι των Αδελφών ανέφεραν πως η συνάντηση ήταν σύντομη, σε ένα σημείο τεταμένη, και δεν έγιναν μεγάλα βήματα -είπαν δε πως ο Σατέρ την διέκοψε, παραπέμποντας τους αξιωματούχους σε συνομιλίες με τον Μόρσι, τον «νόμιμο πρόεδρο». Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τόνισε, επιμένουν στην «πλήρη ανατροπή του πραξικοπήματος», το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν προτίθενται «να καταπιούν».

Η Ουάσινγκτον περιορίστηκε στο ότι στόχος ήταν η δρομολόγηση ενός «διαλόγου στην Αίγυπτο που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές» ενώ πηγές στην ευρωπαϊκή πλευρά λένε πως έγινε αναφορά σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά την πλευρά του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης, αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters εξειδίκευσαν τα μέτρα αυτά λέγοντας πως πρόκειται για απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών στελεχών που κρατούνται, ξεπάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν πως οι απελευθερώσεις μπορεί να έρθουν πολύ σύντομα. Από την πλευρά των Αδελφών Μουσουλμάνων, το πρώτο που μπορεί να γίνει είναι η απόσυρση των υποστηρικτών τους από τους δρόμους (επίκεντρο είναι οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στο Κάιρο).
Keywords
Τυχαία Θέματα