Μισέλ Ομπάμα: Ο άγνωστος πρόεδρος των ΗΠΑ

Επιμέλεια: Φωτεινή Παπαδάκη

Η Μισέλ Ομπάμα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το σύζυγό της σε ομιλία της στο συνέδριο των Δημοκρατικών που αναμένεται μάλιστα να δώσει και επίσημα το χρίσμα στον Μπάρακ Ομπάμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η Πρώτη Κυρία της Αμερικής, της οποίας τα μάτια πλημμύρισαν από δάκρυα όταν τελείωσε την ομιλία της, απέφυγε την κομματική πολιτική, αλλά μίλησε επί μακρόν για εκείνη και την ταπεινή καταγωγή του συζύγου της για να κάνει μια σιωπηρή αντίθεση με τον Μιτ Ρόμνεϊ, αντίπαλο

του Ομπάμα στη μάχη για την εξουσία.

Ο Ρόμνεϊ- o Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος- γεννήθηκε μέσα στον πλούτο και απεικονίζεται από Δημοκρατικούς ως ένας στυγνός πλουτοκράτης.

Όταν η Μισέλ γνώρισε τον Μπάρακ, πριν από 23 χρόνια, τότε που δεν ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν «ο άνθρωπος με τον οποίο θα βγω ραντεβού και θα με βάλει σε ένα αυτοκίνητο, που ήταν τόσο σκουριασμένο, ώστε μπορούσα να διακρίνω το πεζοδρόμιο να μπαίνει στην πόρτα του συνοδηγού. Ήταν ο τύπος που ήταν περήφανος που θα έπαιρνε ένα τραπεζάκι του καφέ από τον κάδο απορριμμάτων και του οποίου το μόνο καλό ζευγάρι παπούτσια ήταν ένα μέγεθος πιο μικρό από αυτό που φοράει κανονικά».

Η ίδια απευθυνόμενη στον Πρόεδρο, είπε: «Έχω δει από πρώτο χέρι ότι το να είσαι πρόεδρος, δεν αλλάζει αυτό που είσαι πραγματικά.

Έχω δει πως τα θέματα που έρχονται στο γραφείο του προέδρου είναι πάντα τα πιο σοβαρά-η απόφαση που καλείσαι να πάρεις είναι τόσο σημαντική και δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος.

Λατρεύω το γεγονός ότι για τον Ομπάμα δεν υπάρχει «εμείς» και «αυτοί»- δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικάνος, φτάνει που ξέρει ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα μας.

Η αλλαγή είναι σκληρή και αργεί να έρθει και ποτέ δεν συμβαίνει με τη μία- αλλά τελικά θα φτάσουμε εκεί, όπως πάντα.»

Όπως είπε, «ο σύζυγός μου ανατράφηκε από μια ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς, καθώς και από τους παππούδες που παρενέβαιναν όποτε χρειαζόταν βοήθεια».

«Η γιαγιά του Μπαράκ», συνέχισε «ξεκίνησε ως γραμματέας σε μια τράπεζα κοινότητας και κινήθηκε γρήγορα επάνω στις τάξεις, αλλά όπως τόσες γυναίκες, ήταν σαν να χτύπησε μια γυάλινη οροφή.

Και ενώ άλλοι άντρες, με όχι περισσότερα προσόντα από εκείνη – άντρες τους οποίους η ίδια είχε εκπαιδεύσει, προωθήθηκαν σε ανώτερες θέσεις κερδίζοντας περισσότερα χρήματα από αυτήν, η γιαγιά του συνέχισε να παλεύει για να τα βγάλει πέρα».

Μιλώντας για τη δική της οικογένεια, η κ. Ομπάμα είπε ότι ο πατέρας της  «ήταν χειριστής της αντλίας σε εργοστάσιο του νερού της πόλης και είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν ο αδερφός μου κι εγώ ήμασταν παιδιά».

Η Πρώτη Κυρία της Αμερικής δήλωσε πως ο Μπάρακ Ομπάμα θα πρέπει να επανεκλεγεί επειδή σκέφτεται «όπως ο μπαμπάς μου και η γιαγιά του».

Απαντώντας σε εκείνους που λένε πως η εξουσία τον διέφθειρε, συγκινημένη δήλωσε πως ο σύζυγός της παρά τη φήμη που απόκτησε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής και τα στολίδια της εξουσία

Keywords
Τυχαία Θέματα