Μικρούτσικος και Φαραντούρη μαζί στη σκηνή

Η μουσική συνεύρεση υψηλής αισθητικής, με τίτλο «Συνάντηση», ενώνει επιτέλους -μετά από μακροχρόνια επιθυμία τους να συνυπάρξουν επί σκηνής- τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Μαρία Φαραντούρη, σε μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Ύστερα από αναμονή χρόνων

Η συνάντηση αυτή ευοδώθηκε μετά από πάρα πολύ καιρό, αφού -από την εποχή που η Μαρία Φαραντούρη χάραζε τη μουσική της πορεία σαν μούσα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, συνεργαζόταν

με διεθνείς μουσικούς μύθους, τραγουδούσε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και έγινε η πρέσβειρα του ελληνικού τραγουδιού παγκοσμίως ενώ, παράλληλα, ο Θάνος Μικρούτσικος συνέθετε μουσική για πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη και συμμετείχε στα μεγάλα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, συνεργαζόμενος με μεγάλους τραγουδιστές-, ονειρεύονταν και οι δύο αυτή τη στιγμή. Χωρίς ποτέ να σταματήσουν να σκέφτονται και να ανανεώνουν την αμοιβαία τους υπόσχεση, αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν τώρα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης.

Μελωδικές συγκινήσεις

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, στο οποίο η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος θα παίξει για εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla και, βέβαια, του Μίκη Θεοδωράκη. Οι δύο καλλιτέχνες θα πλαισιώνονται από τους Κώστα Θωμαΐδη και ’ννα Λινάρδου, καθώς και από τους σημαντικούς σολίστ Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) και Νίκο Τουλιάτο (κρουστά).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση πολιορκίας» -που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έχει σφραγιστεί με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη που το ερμήνευσε πρώτη-, στη νέα ενορχήστρωση τού Θάνου Μικρούτσικου για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Όπως επισημαίνει ο συνθέτης: «Το έργο αυτό, σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη, αποτελεί έναν ποιητικό χείμαρρο πολιτικής και ερωτικής εξομολόγησης, ένα ντοκουμέντο και, ταυτόχρονα, έργο υψηλής αισθητικής και διανόησης. Είναι ένα οριακό έργο του Μίκη, μία ασταμάτητη μελωδία – ποταμός».

Από το σκοτάδι στο φως

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε επιστολή του που ανέγνωσε η Μαρία Φαραντούρη στη συνέντευξη τύπου, γράφει: «Η «Κατάσταση πολιορκίας» δεν είναι για μένα ένα ακόμα μουσικό μου έργο, αλλά ένα κομμάτι της ζωής μου, σε μια εποχή που οι ψυχικές εντάσεις με είχαν ουσιαστικά εκμηδενίσει. Τότε, ήρθε να με συναντήσει ως εκ θαύματος αυτό το εξαίσιο ποίημα της Ρένας Χατζηδάκη, για να με οδηγήσει από το σκοτάδι στο φως. Το γεγονός ότι συνυπήρξαμε στο σφαγείο της Μπουμπουλίνας, στο τέταρτο πάτωμα, με τα κελιά μας το ένα δίπλα στο άλλο, δείχνει ότι τα βιώματά μας υπήρξαν κοινά και, ασφαλώς, γι’ αυτόν τον λόγο η μουσική μου ταυτίζεται απολύτως με την ποίησή της.

Η διαδικασία της μελοποίησης λειτούργησε μέσα μου λυτρωτικά, δεδομένου ότι η κάθε λέξη με έσκαβε τόσο βαθειά, ώστε,

Keywords
Τυχαία Θέματα