Μετρ των ισορροπιών ο Σαμαράς – Ισότιμοι παίκτες Ρωσία και ΗΠΑ στο ελληνικό Ελ Ντοράντο της ενέργειας

Η παρουσία του Αλεξέι Μίλερ, για μια ακόμη φορά, στην Αθήνα δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Τα σημάδια δείχνουν πως η ενεργειακή πίτα βρέθηκε τρόπος να μοιραστεί σε ίσα κομμάτια. Η αναβολή της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ την ίδια στιγμή που έγινε σχεδόν «μετά βαΐων και κλάδων» στο μαγευτικό Μπακού, ήταν για κάποιους ενδεικτική ότι στο ενεργειακό πόκερ που έχει σαν

κορωνίδα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, βγήκαν τα βαριά χαρτιά. Και έτσι στις 29 Μαΐου οπότε όπως δείχνουν τα πράγματα θα κλείσει η παρτίδα, δεν θα είναι έκπληξη που όλες οι πλευρές θα αποχωρήσουν από το καρέ ικανοποιημένες.

Ο ρωσικός κολοσσός της Gasmprom φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της ΔΕΠΑ παρά το ό,τι δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στον αγωγό TAP και έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ δείχνουν ένα ψήγμα δυσαρέσκειας γι’ αυτή την εξέλιξη .

Η ρωσική υπεροπλία ωστόσο, τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε γεωπολιτική επιρροή, φαίνεται να είναι ο παράγοντας που καθαρίζει το παιχνίδι.

Πηγές του «Π» έλεγαν πως «ο Μίλερ ήρθε στην Αθήνα για να κλείσει την δουλεία και να επανακαταθέσει το ενδιαφέρον του προέδρου Πούτιν για την υπόθεση».

Την ίδια ώρα και ενώ στις 20 Ιουνίου κρίνεται η συμμετοχή μας στον αγωγό μας TAP, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί το νέο ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας και τούτο διότι με την απόκτηση από τον Αζέρικο όμιλο της ΔΕΣΦΑ που λέγεται ότι έχει δρομολογηθεί, ανοίγουν οι πύλες για επενδύσεις και αυτής της αξιοσημείωτης πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όλα αυτά θα γίνουν με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να χαμογελά ως μετρ των ισορροπιών, αφού με αυτή την νομή του ελληνικού ενεργειακού EL Doranto δεν μένουν απέξω ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Μόσχα.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα