Μειώσεις ρεκόρ στους παιδικούς σταθμούς για τη Θεσσαλονίκη

Σε μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 50 % στα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς των φιλοξενούμενων παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αποφάσισε να προτείνει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η οικονομική επιτροπή του δήμου.

Λεπτομέρειες της απόφασης ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη 12η συνεδρίασή του δημοτικού συμβουλίου (Δευτέρα 30 Απριλίου 2012) η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, τονίζοντας ότι με τις πρωτοβουλίες και

τις ενέργειες του ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει σκοπό να συμβάλλει στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών που θα διαμορφώνουν ένα αποδεκτό επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες.

«Η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να μείνει απαθής, όταν είναι πλέον φανερή η εικόνα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Για το λόγο αυτό για πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών προτείνουμε τη μείωση των τροφείων που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως το 50 % και για πρώτη φορά εισάγεται ως κριτήριο το φορολογητέο εισόδημα των γονέων», σημείωσε η Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών που καταβάλλονται μηνιαίως από τους γονείς μειώνονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα των γονέων και στο εξής θα διαμορφώνονται κατά περίπτωση:

α) για εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ: για το πρώτο παιδί 80 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 60 ευρώ και για το τρίτο παιδί 40 ευρώ.

β) για εισόδημα από 15.001 έως 27.000 ευρώ: για το πρώτο παιδί 100 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 80 ευρώ και για το τρίτο παιδί 60 ευρώ.

γ) για εισόδημα από 27.001 ευρώ και άνω: για το πρώτο παιδί 120 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 100 ευρώ και για το τρίτο παιδί 80 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση προβλέφτηκαν και επιπλέον μειώσεις για ειδικές κατηγορίες οικογενειών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους 17 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς που συνιστούν ειδική υπηρεσία του δήμου (τμήμα Παιδικών Σταθμών), στο Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν ανάλογες δομές όπως το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» και το Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας».

Σύμφωνα με την απόφαση εφόσον πρόκειται για δομές που λειτουργούν στον ίδιο Δήμο, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά η εναρμόνιση των τροφείων που καταβάλλουν οι γονείς ώστε αφενός να ικανοποιηθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δομών εντός του ιδίου Δήμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα