Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη για τη δημιουργία του Σύμπαντος – Επιβεβαιώνεται ο Αϊνστάιν

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του κέντρου αστρονομίας του Χάρβαντ, η οποία επιβεβαιώνει τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη δημιουργία του σύμπαντος και, αν δεν υπήρχε η πρόσφατη ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, θα ήταν αναμφίβολα η ανακάλυψη του αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πειράματος BICEP2 ανακοίνωσαν την ανίχνευση μίας πόλωσης στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, η οποία συνεπάγεται την παρουσία βαρυτικών κυμάτων.

Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν μία πρόβλεψη της

θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και μπορούν να θεωρηθούν ως διαδιδόμενες ρυτιδώσεις στη δομή του χωροχρόνου. Το γεγονός πως η βαρύτητα δεν είναι αρκετά ισχυρή δύναμη, έθετε μέχρι σήμερα ανυπέρβλητα εμπόδια στον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων.

Η ανακοίνωση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί προσφέρει και μία επιβεβαίωση της θεωρίας του κοσμολογικού πληθωρισμού, μίας ιδέας που εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως το κύριο μοντέλο που εξηγεί την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, το Σύμπαν πέρασε μία φάση εκθετικής διαστολής, λίγο μετά το Big Bang, εξαιτίας της παρουσίας ενός πεδίου που ονομάζεται inflaton. Αν και εκ πρώτης όψεως παράλογη, η ιδέα αυτή εξηγεί μία σειρά από προβλήματα της κοσμολογίας και σήμερα θεωρείται ως η καλύτερη εξήγηση που έχουμε για τη μορφή του Σύμπαντος.

Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης πόλωσης στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, της ακτινοβολίας δηλαδή που συνεχίζει να εκπέμπεται στο Σύμπαν ως απόηχος από το Big Bang που το δημιούργησε, αποτελεί μία από τις κύριες προβλέψεις του πληθωρισμού, και μία από τις καλύτερες επιβεβαιώσεις τις ισχύος αυτής της θεωρίας.

Πέρα πάντως από τον αρχικό ενθουσιασμό, η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ανακάλυψης. Τα στοιχεία από το πείραμα BICEP2 δόθηκαν στη δημοσιότητα και θα τεθούν σε λεπτομερή έλεγχο στο προσεχές διάστημα.

Eκτός από το πείραμα BICEP2, στοιχεία για την πόλωση στην ακτινοβολία υποβάθρου αναμένεται να δώσει και το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Planck το ερχόμενο καλοκαίρι, τα οποία ίσως επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη.

The post Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη για τη δημιουργία του Σύμπαντος – Επιβεβαιώνεται ο Αϊνστάιν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα