Μαθήματα… φοροδιαφυγής από την Ελβετία

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου για τη δράση της Credit Suisse και για το πώς βοήθησε περισσότερους από 22.000 Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν.

Η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου αναφέρει ότι στελέχη της τράπεζας Credit Suisse έκαναν ψεύτικες αιτήσεις για βίζα ζητώντας να μεταβούν στις ΗΠΑ ως τουρίστες. Εκεί συναντούσαν Αμερικανούς πελάτες και έκλειναν τις συμφωνίες

σε προκαθορισμένους αγώνες γκολφ. Ακόμη, το 175σέλιδο πόρισμα της επιτροπής αποκαλύπτει ότι η Credit Suisse βοήθησε τους πελάτες της να στήσουν offshore εταιρίες για να αποφύγουν τη φορολογία και να δημιουργήσουν δομή μεταφοράς των κεφαλαίων σε δόσεις μικρότερες των 10.000 δολ., ώστε να μην χτυπήσουν τα καμπανάκια των αρχών. Αναφέρει επίσης ότι η τράπεζα είχε γραφείο στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου κρατούνταν περισσότερο από 10.000 αμερικανικοί λογαριασμοί.

Συνολικά, από το 2002 έως το 2008 υπολογίζεται έγιναν 150 ταξίδια στελεχών της τράπεζας στις ΗΠΑ και πως 1.800 εργαζόμενοι της Credit Suisse εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ένας πελάτες ανέφερε ότι του έδωσαν τα τραπεζικά έγγραφα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού γεύματος, κρυμμένα μέσα σε ένα αθλητικό περιοδικό. Οι πελάτες που επισκέπτονταν την τράπεζα στην Ελβετία έκαναν συναντήσεις express σε ένα κρυφό ασανσέρ που δεν είχε κουμπιά και λειτουργούσε τηλεχειριστήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε για να παρουσιαστεί το πόρισμα, οι Γερουσιαστές Καρλ Λεβίν και Τζον ΜακΚέιν μίλησαν με σκληρή γλώσσα. Ο τελευταίος δήλωσε μάλιστα πως οι δραστηριότητες της Credit Suisse και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στοίχισαν στο αμερικανικό Δημόσιο 337,3 δισ. δολ., «το μεγαλύτερο ποσό δημοσίων εσόδων που έχει χαθεί λόγω φοροδιαφυγής στον κόσμο».

Η Credit Suisse δεν έχει απαντήσει. Οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στην τράπεζα, αναφέρουν πως η CS συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές όσο της επέτρεπε η ελβετική νομοθεσία.

Υπήρχαν όμως, περιορισμοί καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επικυρώσει την φορολογική συμφωνία με την Ελβετία.

The post Μαθήματα… φοροδιαφυγής από την Ελβετία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα