Λίγες ώρες πριν το ΣτΕ ο δήμαρχος είχε συμφωνήσει για απομάκρυνση των αρχαίων στη Βενιζέλου

του Βαγγέλη Στολάκη

Μια ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει ο δήμος Θεσσαλονίκης και το οποίο απεφάνθη κατά της απομάκρυνσης των αρχαιότητων από το Σταθμό της Βενιζέλου και της τμηματικής επανατοποθέτησης τους σε ότι αφορά την πορεία εκτέλεσης του έργου για το Μετρό Θεσσαλονίκης,

ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μιλά για «την ικανοποίηση του δημόσιου αισθήματος των Θεσσαλονικέων που επιθυμούμε την ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς μας».

Λίγες ώρες όμως πριν την απόφαση έδινε τα χέρια με τον Χρήστο Τσίτουρα της Αττικό Μετρό δεχόμενος την άποψη της εταιρίας για απομάκρυνση και επανατοποθέτησή τους!

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουτάρης με ανακοίνωσή του σχολιάζει πως «Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του τότε αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, κ. Τζαβάρα (στη βάση της σχετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ), η οποία προέβλεπε την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό, και την οποία προσβάλαμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης με αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε, αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς την ικανοποίηση του δημόσιου αισθήματος των Θεσσαλονικέων που επιθυμούμε την ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

Αν το Υπουργείο είχε ανταποκριθεί από μιας αρχής στην αίτηση θεραπείας που είχαμε καταθέσει τότε και είχε ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση, όλη αυτή η φασαρία θα είχε αποφευχθεί και δεν θα είχε χαθεί χρόνος πολύτιμος για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα ολόκληρη.

Ελπίζω πως αυτή η ανάπαυλα που επιβάλλει το πάγωμα της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων έστω και τώρα θα οδηγήσει σε μια νέα απόφαση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της μια από τις λύσεις που είχαν προταθεί από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναδειχθούν οι αρχαιότητες στον τόπο τους και να επιτευχθεί η συνύπαρξη των αρχαίων και του Μετρό με μικρό σχετικά κόστος».

Η αλήθεια είναι όμως πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και χωρίς να γνωρίζει προφανώς το περιεχόμενο της μετέβη στην Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Χρήστο Τσίτουρη.

Στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο δήμαρχος φέρεται να συμφώνησε με την πρόταση της Αττικό Μετρό αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για την τμηματική απομάκρυνση των αρχαιότητων του σταθμού Βενιζέλου και την επανατοποθέτησή τους για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα… έδωσε τα χέρια με τον κ. Τσίτουρα.

Συμφώνησε δηλαδή με την πρόταση για την οποία λίγο καιρό πριν δήλωνε ότι «πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε, για να τελειώσει έτσι αυτή η ιστορία, για να κουκουλώσετε τα αρχαία και να τα απομακρύνετε…».

Διαβάστε περισσότερα στο karfitsa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα