Λαβρόφ: Η Μόσχα θα αμφισβητήσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα κατέστη σαφές από τη Βιέννη ότι οι όποιες νέες διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Μόσχα

είναι διατεθειμένη να στηρίξει τυχόν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας της 17ης Απριλίου, αλλά τόνισε πως πρόοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των αυτονομιστών.

«Το να συναντηθούμε με την ίδια σύνθεση, με την αντιπολίτευση στο σημερινό ουκρανικό καθεστώς να είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα σήμαινε ότι θα προσθέταμε κάτι», υποστήριξε ο Λαβρόφ.

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά απλώς θα κάναμε κύκλους, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε. Είναι οι Ουκρανοί που πρέπει να το κάνουν αυτό, τόσο το καθεστώς όσο και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό».

Μιλώντας σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε: «Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη». Πρόσθεσε: «Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε μάλλον να επιδιώξει να αρχίσει μια διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά και για να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας πριν οι πολίτες ψηφίσουν.

Εν τω μεταξύ,τουλάχιστον 34 άνθρωποι, οι 30 εκ των οποίων είναι φιλορώσοι αυτονομιστές, έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Η επιχείρηση των τακτικών δυνάμεων για την κατάληψη της Σλαβιάνσκ συνεχίζεται, με τον στρατό να έχει πάρει πλέον τον έλεγχο ενός σημαντικού σημείου ελέγχου βόρεια της πόλης, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

The post Λαβρόφ: Η Μόσχα θα αμφισβητήσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα